Теми статей
Обрати теми

Непостійна місячна премія: чи включати при оплаті відрядження?

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
З 01.02.2024 працівника направлено у відрядження на 2 дні. Положенням про преміювання на підприємстві передбачено виплату щомісячної премії. З липня по грудень 2023 року у зв’язку з фінансовими труднощами премія не нараховувалась працівникам. Починаючи з січня 2024 року нарахування премії відновлено. Чи включати таку премію при оплаті часу відрядження?

Оплата днів відрядження

Оплата праці відряджених працівників здійснюється відповідно до трудового або колективного договору. При цьому розмір такої оплати не може бути нижчим середнього заробітку відповідного працівника (ч. 4 ст. 121 КЗпП). Тож для правильного розрахунку оплати днів відрядження слід:

1) визначити денний заробіток;

2) розрахувати середньоденну зарплату.

Детальніше про відповідні розрахунки ви можете прочитати у статті «Відрядження: як оплатити дні службової поїздки» // «Оплата праці», 2024, № 4.

Якщо в результаті обчислень сума середньоденної зарплати перевищує суму денного заробітку, то робочі дні у відрядженні оплачуємо виходячи із середньоденної зарплати. Якщо навпаки, тоді оплату здійснюємо відповідно до трудового договору як за звичайні робочі дні.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі