Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» у розмірі середньої: як правильно провести розрахунок

Будз Володимир, експерт з оплати праці та трудових відносин
У цій статті поговоримо про розрахунок середньої зарплати для обчислення суми допомоги на оздоровлення. Розглянемо, як правильно визначити розрахунковий період, а також з’ясуємо, як обчислити середньоденний заробіток.

Матеріальна (грошова) допомога на оздоровлення у розмірі середньомісячної зарплати надається окремим працівникам держорганів та органів місцевого самоврядування (далі — ОМС). Тому сьогоднішній матеріал буде цікавим насамперед цим роботодавцям.

Подія для розрахунку

Допомога на оздоровлення надається працівникам держорганів та ОМС виключно при наданні щорічної відпустки. Окремо без надання такої відпустки «оздоровча» допомога не виплачуються. Але бувають такі випадки, коли дата наказу (розпорядження) про надання щорічної відпустки з одночасною виплатою допомоги на оздоровлення припадає на один місяць, а сама щорічна відпустка починається у наступному місяці.

На що потрібно орієнтуватись у зазначеному випадку: на дату видання наказу про надання щорічної відпустки (і виплату допомоги на оздоровлення) чи на дату початку самої відпустки?

Відповідь на це запитання надало Мінекономіки у листі від 29.09.2023 № 4707-05/52588-09. Фахівці Міністерства зазначають: оскільки допомога на оздоровлення виплачується до щорічної відпустки, то подією, з якою пов’язана її виплата, є дата початку відпустки (див. статтю «Розрахунковий період для «оздоровчих»: роз’яснення від Мінекономіки» // «Оплата праці», 2023, № 19.

Ключовою є не дата видання наказу (розпорядження) керівника про виплату допомоги на оздоровлення, а саме дата початку щорічної відпустки

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі