Темы статей
Выбрать темы

Акумулятори на авто: придбаваємо, експлуатуємо, списуємо

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетні установи, на балансі яких є транспортні засоби (далі — ТЗ), неодмінно стикаються з питаннями обліку акумуляторних батарей (далі — АБ). У цій статті розглянемо, як правильно відображати в бухгалтерському обліку придбання, експлуатацію та списання автомобільних акумуляторів. Також поговоримо про особливості їх утилізації.

Придбання АБ: які є варіанти?

Традиційно бюджетні установи придбавають АБ двома способами: у складі ТЗ або окремо для заміни АБ, які вичерпали свій ресурс чи втратили споживчі властивості. Розглянемо кожен з цих варіантів.

АБ у складі авто

Розпочинається все з того, що АБ надходить до установи разом з ТЗ та є його складовою частиною. Вочевидь, вартість такої АБ постачальник окремо в документах не виділяє. Відповідно її вартість включено до вартості придбаного авто.

Отже, у цьому разі АБ, включену до первісної вартості ТЗ, окремо не обліковуємо. Її показуємо лише складі відповідного ТЗ на субрахунку 1015 «Транспортні засоби».

АБ як запчастина для заміни

Втім, через деякий час будь-яка АБ досягає свого граничного технічного стану і стає непридатною для використання за призначенням. Як наслідок, на заміну відпрацьованого акумулятора доводиться купувати новий. У цьому разі таку АБ слід розглядати як звичайну запасну або комплектуючу частину, придбану для підтримання транспортного засобу у робочому стані.

За таких умов установа має зараховувати придбану АБ до складу запасів.

Будьте уважні: в жодному разі не слід обліковувати АБ у складі основних засобів або малоцінних необоротних матеріальних активів. При цьому немає різниці, для роботи якого обладнання, пристрою використовуватимуться такі акумулятори.

Подпишитесь, чтобы открыть доступ к материалам Я уже
logo PRO PRO-доступ Неограниченный доступ ко всем закрытым материалам сайта без рекламы
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше