Теми статей
Обрати теми

Трудову «на бочку», або Що робити, якщо роботодавець не повертає трудову книжку при звільненні

Амброзяк Наталя, юрист
У житті трапляється всяке. «Не зійтися характерами» можна і зі своїм роботодавцем. Ви вирішили припинити з ним трудові відносини. Але от біда. Роботодавець ніяк не хоче відпускати вас. Не віддає трудову книжку при звільненні. Причин може бути купа — від непідписання обхідного листа до непогашених перед підприємством боргів. Така проблема виникла в нашого читача. Давайте розберемося, чи законна така поведінка роботодавця і як усе ж таки можна отримати трудову книжку на руки.

Одразу звертаємо вашу увагу. Роботодавець зобов’язаний видати працівнику основний документ, що підтверджує його стаж, у день звільнення з унесенням відповідного запису. Якщо він затримає видачу трудової книжки зі своєї вини, працівнику виплачується середній заробіток за час вимушеного прогулу. Таке правило встановлює п. 4.1 Інструкції № 58 і частина перша ст. 47 КЗпП. Крім того, днем звільнення в такому разі вважатиметься день видачі трудової.

Якщо ви відсутні на роботі в день звільнення, то роботодавець цього дня надсилає вам поштове повідомлення з вказівкою на необхідність отримання трудової книжки.

Надсилання трудової книжки поштою з доставкою на зазначену адресу допускається тільки за письмовою згодою працівника

Вимоги підписати будь-які додаткові документи (наприклад, обхідний лист) або виплатити суми заборгованостей у цьому випадку — «від лукавого». Уся справа в однозначності формулювання норм КЗпП та Інструкції № 58: роботодавець зобов’язаний повернути трудову книжку і жодні додаткові умови висувати він не має права.

Для того щоб захистити свої права та отримати трудову на руки, можна діяти таким чином.

Почати можна з написання заяви з проханням надіслати вам трудову книжку на зазначену адресу або з вимогою просто видати її та нагадати горе-роботодавцю про відповідальність. Можете натякнути про можливе звернення до суду або Держпраці, якщо наймач не відреагує на це звернення.

Постарайтеся зареєструвати цей лист у канцелярії підприємства (залишивши заздалегідь один примірник з їх позначкою про отримання в себе). Якщо прорватися туди не зможете — надішліть заяву поштою рекомендованим листом та описом вкладення. Можна також перед надсиланням зробити нотаріально засвідчену копію цієї заяви. У разі судового розгляду такі документи допоможуть при обґрунтуванні вашої позиції в позові.

Роботодавець не реагує? Використовуйте важку артилерію.

Перший спосіб — це судове оскарження бездіяльності роботодавця і повернення трудової книжки у примусовому порядку.

Подаємо позов з відповідним формулюванням. Вимагати можна не тільки видачі документа, а й компенсації середнього заробітку за час вимушеного прогулу, про що ми говорили вище, і навіть моральної шкоди.

Щоправда, сподіваючись на компенсацію, слід оцінити ситуацію «тверезим поглядом». Для того щоб такі вимоги були задоволені судом, потрібно пам’ятати про обов’язкову наявність вини роботодавця ( абз. 1 п. 32 постанови Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. № 9). Якщо ваш наймач старанно виконував усі вимоги закону, а ви не давали йому можливості вручити цей важливий документ, то справи зі стягненням кепські.

Що це можуть бути за дії з боку роботодавця? Наприклад, ви були відсутні в останній робочий день (день звільнення). Він надсилав листи з повідомленням на вашу адресу з проханням з’явитися та забрати трудову книжку або надіслати заяву, зазначивши адресу, на яку необхідно надіслати цей документ. А ви всі ці «благородні пориви» проігнорували*.

* Див., наприклад, ухвалу ВССУ з розгляду цивільних та кримінальних справ від 18.05.2016 р. у справі № 335/12573/14-ц (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/57926336).

Але повернемося до ситуації, коли роботодавець навмисно не видає трудову книжку. Тут важливо, що працівник не повинен підтверджувати факт її неотримання . Обов’язок доведення зворотного лягає на роботодавця**.

** Див., наприклад, ухвалу ВСС з розгляду цивільних і кримінальних справ від 03.02.2016 р. у справі № 6-33092ск15 (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/55477059#).

Надайте суду листи з вашими вимогами видати трудову книжку або надіслати її поштою, на зазначену вами адресу з позначкою підприємства про прийняття (в разі їх наявності, звичайно). Якщо надсилали їх поштою — копії листів (якщо залишилися), описи вкладення + квитанції (чеки) про оплату відправлення. Це підсилить вашу позицію. Наполягайте також на ігноруванні роботодавцем вимог КЗпП***. Ще одним моментом, який не «зіграє» на користь роботодавця, буде відсутність вашого підпису у Книзі обліку руху трудових книжок і вкладишів до них. І ось чому.

*** Див., наприклад, рішення Апеляційного суду Івано-Франківської області від 19.10.2016 р. у справі № 344/17681/15-ц (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/62159548#).

Згідно з Інструкцією № 58 (п. 7.1) Книга обліку руху трудових книжок ведеться відділом кадрів або іншим підрозділом підприємства. У цій книзі реєструються всі трудові книжки, прийняті від працівників при працевлаштуванні. Також реєструються ці документи (із записом серії та номера) при їх видачі. У разі отримання трудової книжки у зв’язку зі звільненням працівник розписується в особовій картці та у Книзі обліку.

Це може стати додатковим аргументом. Але тільки у випадку, якщо ви не писали заяву про надсилання трудової поштою. Оскільки проставляння підпису у Книзі обліку руху трудових книжок тут із зрозумілих причин не передбачається. А ось для ситуацій, коли ви були присутні у свій останній робочий день на місці або прийшли за викликом підприємства з проханням забрати трудову, а роботодавець її вам не видав тощо, цілком підійде. Тільки не забудьте подати клопотання про витребування книги обліку в суді.

Зверніть увагу!

Строк позовної давності за вимогами, які ми з вами обговорюємо, — три місяці

Він обчислюється з моменту, коли працівник дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

Другий спосіб — подати скаргу на роботодавця до Держпраці (абз. 4 п. 3 Порядку № 390*, абз. 4 ч. 1 ст. 6 Закону № 877**). А вже інспектори, які згідно з Положенням*** стоять на варті дотримання прав, у тому числі звільнених працівників (п.п. 8 п. 4), з радістю вам допоможуть. Перевірять роботодавця позапланово. До відповідальності згідно з чинним законодавством притягнуть. Була б згода Держпраці на перевірку.

* Порядок проведення перевірок посадовими особами Державної інспекції України з питань праці та її територіальних органів, затверджений наказом Мінсоцполітики від 02.07.2012 р. № 390.

** Закон України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 р. № 877-V.

*** Наказ Мінсоцполітики «Про затвердження Положення про територіальні органи Державної служби України з питань праці» від 27.03.2015 р. № 340.

А загрожує в такому випадку роботодавцю адміністративна відповідальність за ст. 41 КпАП. «Образив» звичайного працівника — «піде» за ч. 1 (510 — 1700 грн.). «Піднялася рука» на неповнолітнього, вагітну, одинокого батька/матір, особу, яка їх замінює та виховує дитину до 14 років або дитину-інваліда? Або вже притягувався за ч. 1 ст. 41 КпАП? Відповідатиме за ч. 2 (1700 — 5100 грн.). Якщо ж роботодавець ігнорує дії Держпраці, то ще й на ст. 1886 КпАП може нарватися. А це 850 — 1700 грн.

Отже, закон на вашому боці. Боріться!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі