Теми статей
Обрати теми

Тонкощі експорту сільгосппродукції

Децюра Сергій, податковий експерт
Значна частина виробленої в Україні сільськогосподарської продукції експортується за кордон. На що слід звернути увагу аграріям, які здійснюватимуть експорт своєї продукції, обговоримо далі у цій статті.

Експортне забезпечення

У минулому (2023) році законодавці Законом України від 12.01.2023 № 2881-IX вирішили змінити правила експорту деяких видів продукції рослинництва шляхом запровадження режиму експортного забезпечення.

Суть цього режиму зводилася до того, що під час дії ВС, щоб вивезти певні види сільгосппродукції, аграрій мав нарахувати ПДВ не за нульовою, а за звичайною ставкою, встановленою для постачання такої продукції в Україні (14 % чи 20 %). І тільки після оплати нерезидентом він міг скасувати нараховані зобов’язання з ПДВ і отримати свою законну експортну нульову відсоткову ставку.

Детально про цей режим читайте у «Режим експортного забезпечення для сільгосппродукції» // «Податки & бухоблік», 2023, № 14.

Мінфін для реалізації цього спеціального експортного режиму навіть вніс зміни до Порядку № 1307*, якими прописав правила складання ПН при експорті товарів під режимом експортного забезпечення. Зокрема, при складанні таких ПН слід використовувати тип причини «22» і по-особливому заповнювати реквізити покупця-нерезидента та дані про вартість товару, що експортується. Деталі шукайте у «Податкова накладна і декларація з ПДВ: зміни» // «Податки & бухоблік», 2023, № 56.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі