№37

Податки & бухоблік, травень, 2024/№ 37 Інші номери журналу ›
  • ЗЕД-послуги: розрахунки Цей номер присвячується послугам і роботам у сфері зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД): як експортним — що надаються/виконуються українськими суб’єктами господарювання, так і імпортним — які отримуються ними від нерезидентів. Сподіваємось, ви згадаєте і дізнаєтеся багато цікавих нюансів щодо послуг/робіт у сфері ЗЕД, зокрема щодо їх оподаткування, які допоможуть вам упевненіше планувати і здійснювати такі ЗЕД-операції. Перший матеріал цієї теми присвячуємо розрахункам за ЗЕД-послуги (і роботи). Ми нагадаємо вам, які тут зараз діють валютні обмеження, специфіку банківського нагляду за вчасним отриманням оплачених імпортних послуг та розрахунком за деякі експортні послуги, розглянемо інші цікаві питання.
  • Послуги у ЗЕД: як визначити місце постачання? Порядок нарахування ПДВ з послуг залежить від місця їх постачання. Адже від того, де воно перебуває, залежить, підпадають послуги під оподаткування чи ні. Причому для різних послуг місце постачання визначається по-різному. Які тут треба враховувати особливості — розберемо в статті.
  • Електронні послуги у ЗЕД В епоху електронних технологій навіть послуги бувають електронними! Про те, які послуги належать до електронних і за якими правилами їх оподатковують ПДВ, якщо в них задіяний нерезидент, зараз поговоримо. Адже тут є своя специфіка.
  • Навчання по Інтернету: де місце постачання? Сьогодні доступне будь-яке навчання — у тому числі й через Інтернет! На вибір — будь-які варіанти: відеокурси, відеоуроки, семінари, тренінги, онлайн-зайняття за допомогою Skype або Zoom та ін. Як оподатковуються такі інтернет-послуги навчання ПДВ і як визначається місце їх постачання, розберемо в статті.
  • Оплатили рекламу у Фейсбуці: чи буде ПДВ та репатріація? Підприємство (платник ПДВ) заплатило нерезиденту за послуги реклами в Facebook (Фейсбук). Чи нараховувати з рекламних послуг нерезидента ПДВ? Чи платити податок на репатріацію?
  • ПДВ за послугами для нерезидента і від нерезидента Для нерезидентських послуг ПКУ встановлені свої правила оподаткування. Визначальну роль тут відіграє місце їх постачання. Від того, де воно знаходиться (в Україні чи за межами її митної території), залежить, оподатковувати чи не оподатковувати надані нерезиденту/отримані від нерезидента послуги ПДВ. Розглянемо ПДВ-облік ЗЕД-послуг детальніше.
  • Послуги від нерезидента неплатнику ПДВ: як платити і звітувати? Сплачувати ПДВ з отриманих від нерезидентів послуг — обов’язок не тільки платників цього податку. За певних обставин навіть особи, які не зареєстровані як платники ПДВ, мають визначати податкові зобов’язання (ПЗ) і звітувати із цього податку. Давайте з’ясуємо, коли саме це буває!
  • Послуги нерезиденту з місцем постачання в Україні: куди включати ПДВ і як відобразити в бухобліку Специфіка оподаткування ПДВ послуг у сфері ЗЕД іноді наштовхує бухгалтерів на питання, які щодо внутрішньоукраїнських постачань навіть не виникли б. Зрозуміло, йдеться про послуги з місцем постачання на території України. Наприклад, чи потрібно включати суму цього ПДВ у продажну вартість послуги, скільки повинен заплатити нерезидент (суму з ПДВ чи без), як відобразити цей ПДВ у бухгалтерському обліку тощо. Відповіді на них насправді не такі складні, як може здатися на перший погляд.
  • IT-послуги нерезиденту не включаються в розрахунок критерію «1 млн грн» Лист ДПСУ від 04.04.2024 № 1794/ІПК/99-00-21-03-02 ІПК
  • Надаєте онлайн-послуги в групі 2 спрощенки? Обережно з іноземними клієнтами! Сьогодні ми поговоримо про єдиноподатників групи 2, які працюють в Україні і надають онлайн-послуги громадянам віддалено (наприклад, консультації з психології, нутріціології, навчання, всілякі тренування тощо). Чи може така безневинна діяльність обернутися для ФОП втратою спрощенки? Розбираємось!
  • Оренда приміщення за кордоном: чи сплачувати нерезидентський податок? Підприємство орендує приміщення у нерезидента, яке знаходиться за кордоном. Чи слід утримувати податок із доходів нерезидентів (податок на репатріацію) під час сплати орендних платежів? Якщо так, то чи можна скористатися довідкою нерезидента при виплаті доходу?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі