Теми статей
Обрати теми

Фізособі нарахували податок на нерухомість за довоєнні роки: що далі?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Останнім часом почастішали запитання громадян — власників нерухомості щодо податкових повідомлень-рішень (ППР) з нарахованим податком за 2018, 2019 і 2020 роки. Чи мають контролери зараз надсилати такі повідомлення? Чи зобов’язані громадяни сплачувати податок на нерухомість майже шестирічної давнини, і що буде, якщо його не сплатити?

Такі дії податківців цілком правомірні. При цьому платники-фізособи зобов’язані сплатити такий податок, однак звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податкового зобов’язання. Обґрунтуємо свою позицію.

Якщо податок нараховано вчасно

За загальним правилом обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів житлової/нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснює контролюючий орган за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості (п.п. 266.7.1 ПКУ). Причому

ФОП сплачують цей податок за правилами, передбаченими для звичайних фізичних осіб, у тому числі й за нерухоме майно комерційного призначення

Про це кажуть самі податківці у БЗ 106.01. Тож ця стаття буде цікавою і для ФОП.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі