Теми статей
Обрати теми

Комунальні платежі і ФОП-загальносистемник

Децюра Сергій, податковий експерт
Використання ФОП на загальній системі оподаткування нерухомого майна у своїй діяльності неодмінно пов’язане із сплатою комунальних платежів. Враховуючи це, у ФОП-загальносистемника виникає ціла низка запитань з приводу обліку таких платежів. Тому далі про це і поговоримо.

Нерухомість використовує сам ФОП

Зазвичай ФОП-загальносистемник сам використовує майно, що йому належить, у своїй підприємницькій діяльності. А саме він може у власному приміщенні розмістити магазин, склад, кафе тощо. І зрозуміло, що така діяльність неможлива без комунальних витрат (електропостачання, водопостачання та водовідведення, теплопостачання тощо).

Звичайно, ФОП-загальносистемник бажає віднести сплачені комунальні послуги до своїх підприємницьких витрат. На наш погляд, таке право у нього є завдяки п.п. 177.4.4 ПКУ. Там серед витрат, пов’язаних з отриманням доходу, є інші витрати, до яких, у свою чергу, відносяться витрати на оплату оренди, ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності, прямо пов’язані з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Комунальні платежі чітко вписуються у витрати, пов’язані з експлуатацію майна, а тому, на наш погляд, не повинно бути перепон щодо віднесення вартості сплачених комунальних платежів за використання власного майна у своїй діяльності до витрат ФОП-загальносистемника

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі