15.08.2022

Продали майно: чи треба реєструватися як платник ПДВ?

Територіальна громада в особі селищної ради в серпні 2022 року продала об’єкт приватизації (нерухоме майно) на е-аукціоні через Prozorro.Продажі та отримала кошти в сумі 3268863 грн. Місцева податкова наполягає, що селищна рада повинна зареєструватися як платник ПДВ. Але ОМС не веде господарську діяльність, а є отримувачем та розпорядником місцевих податків та зборів. На якій підставі ми зобов’язані ставати платниками ПДВ? Чи мають рацію податківці?

На превеликий жаль, податківці в цій ситуації абсолютно праві. Пояснимо, на чому ґрунтуються такі висновки фіскалів.

ОМС — НЕ суб’єкт господарювання

Дійсно, в ГКУ є окремі норми, якими закріплено особливий статус ОМС. Зокрема, ч. 1 ст. 8 ГКУ визначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб’єктами господарювання.

Разом з тим ч. 3 ст. 8 ГКУ передбачено, що ОМС можуть брати участь у господарській діяльності лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України. При цьому ОМС можуть бути наділені господарською компетенцією (сукупність господарських прав та обов’язків), яку реалізують від імені відповідної державної чи комунальної установи.