28.03.2022

Передаємо транспорт ЗСУ: оформлення в умовах воєнного стану

Як правильно здійснити передачу транспортного засобу для підтримання бойової готовності ЗСУ та інших військових формувань в умовах воєнного стану? Як документально оформити таку передачу? Чи може установа, яка передає майно за таких умов, розраховувати на компенсацію його вартості, повернення тощо? Відповімо в цій статті.

Загальна мобілізація та воєнний стан

Із 24 лютого 2022 року на всій території України оголошено про загальну мобілізацію та введення воєнного стану. Час мобілізації, воєнний час і частково відбудовний період після закінчення воєнних дій вважається особливим періодом функціонування всієї країни. У цей період усі заходи спрямовано на захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України (абз. 5 ст. 1 Закону № 35431). До них належить і виконання військово-транспортного обов’язку. Завдяки цьому на особливий період здійснюється задоволення потреб ЗСУ та інших військових формувань транспортними засобами (далі — ТЗ) і технікою. Поширюється цей обов’язок на органи виконавчої влади, ОМС, установи, підприємства, організації та громадян — власників ТЗ (ч. 1 ст. 6 Закону № 3543).

1 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 № 3543-XII.

Виконання військово-транспортного обов’язку передбачає дотримання певних правил, порядку дій і навіть надання гарантій з боку держави. Ба більше, існує окремий порядок безоплатного залучення ТЗ і техніки для потреб мобілізації (правовий режим воєнного стану не введено) (ч. 3 ст. 6 Закону № 3543). Також є окремий порядок передачі, примусового відчуження або вилучення майна (у т. ч. ТЗ) в умовах воєнного часу (правовий режим воєнного стану введено). На жаль, наразі наша країна перебуває в умовах воєнного стану, тому розглянемо саме другий порядок.