06.03.2023

Індивідуальні кошториси філій: складати чи ні?

Територіальна громада утворила КЗК «Публічна бібліотека» як окрему юридичну особу. До неї приєднали п’ять філій без статусу юридичної особи. Бухгалтерський облік бібліотек веде централізована бухгалтерія (далі — ЦБ). ЦБ склала кошторис КЗК «Публічна бібліотека» з урахуванням потреб бібліотек-філій. Чи потрібно ЦБ складати окремо індивідуальні кошториси для бібліотек-філій та окремо для КЗК «Публічна бібліотека»?

Бібліотеки — юридичні особи

Спочатку звернемося до норм Закону № 2778*.

* Закон України «Про культуру» від 14.12.2010 № 2778-VI.

І як випливає з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2778, заклади культури є юридичними особами, основною діяльністю яких є діяльність у сфері культури, або структурний підрозділ юридичної особи, функції якого полягають у провадженні діяльності у сфері культури.

ВАЖЛИВО!

Заклади культури можуть діяти і як окремі юридичні особи, і як структурні підрозділи юридичної особи

А про те, що бібліотеки є саме закладами культури, свідчать ч. 1 та 2 ст. 23 Закону № 2778.

Ведення обліку централізовано

Централізоване ведення бухгалтерського обліку бібліотек цілком можливе. І ось чому.

Виходячи з п. 2 Типового положення № 59*, бюджетні установи можуть обрати один із таких варіантів організації ведення бухгалтерського обліку:

* Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи, затверджене постановою КМУ від 26.01.2011 № 59.

— утворення самостійного структурного підрозділу (бухгалтерська служба) для ведення бухгалтерського обліку;

— введення посади спеціаліста, на якого покладається виконання обов’язків бухгалтерської служби;

— обов’язки бухгалтерської служби може виконувати ЦБ бюджетної установи, якій підпорядковані інші бюджетні установи.

Тож ведення ЦБ бухгалтерського обліку КЗК «Публічна бібліотека» та бібліотек-філій повністю відповідає нормам чинного законодавства.

Проте слід пам’ятати: ЦБ має виконувати обов’язки саме бухгалтерської служби КЗК «Публічна бібліотека» та бібліотек-філій, але в жодному разі не розпоряджатися майном та коштами такого закладу.

Складання окремих кошторисів

Для того, щоб відповісти на запитання щодо складання окремих індивідуальних кошторисів, слід звернутися до Порядку № 228*.

* Порядок складання, розгляду, затвердження та основні вимоги до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджені постановою КМУ від 28.02.2002 № 228.

Установа, незалежно від того, чи веде вона бухгалтерський облік самостійно, чи обслуговується ЦБ, для забезпечення своєї діяльності складає кошториси за кожною виконуваною нею бюджетною програмою.

Це чітко передбачено п. 3 Порядку № 228.

Ба більше, установам можуть виділятися бюджетні кошти тільки за наявності затверджених та погоджених у випадках, передбачених Порядком № 228, кошторисів (п. 5 Порядку № 228).

Відокремлені структурні підрозділи розпорядника, які не мають статусу юридичної особи, відомості щодо яких внесені до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відповідно до законодавства, застосовують положення Порядку № 228, визначені для розпорядника нижчого рівня (одержувача). Про це свідчить п. 7 Порядку № 228 (ср. ).

З огляду на це, такі підрозділи мають складати та затверджувати кошториси в загальному порядку, передбаченому для розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Звідси висновок: в описаному випадку ЦБ має складати окремо індивідуальні кошториси для бібліотек-філій.