29.01.2024

Отримали гуманітарку: що з довідкою про натуралку?

Комунальна установа визначена отримувачем міжнародної гуманітарної допомоги для подальшої передачі набувачу. Тобто через комунальну установу гуманітарна допомога проходить транзитом. Чи має у такому разі установа — отримувач допомоги подавати довідку про надходження у натуральній формі до Казначейства?

Оформлення та облік вирішують усе

Чим відрізняється отримувач гуманітарної допомоги від набувача і хто може бути отримувачем, а хто — набувачем, дізнавайтеся із матеріалу «Отримання гуманітарної допомоги: маємо зміни» // «Бюджетна бухгалтерія», 2024, № 4.

А щоб відповісти на поставлене запитання щодо необхідності подання довідки про надходження у натуральній формі установою — отримувачем гуманітарної допомоги, насамперед слід чітко розуміти, які саме зобов’язання поклав донор на отримувача. Треба знати, які функції виконує установа-отримувач та як зрештою відображає надходження такої допомоги в обліку.

Так, якщо установа-отримувач дійсно виконує роль хаба і отримана гуманітарна допомога проходить через неї лише транзитом, тоді немає підстав для зарахування отриманих матеріальних цінностей на баланс отримувача. Їх доцільно обліковувати поза балансом.