Теми статей
Обрати теми

Отримання гуманітарної допомоги: маємо зміни

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Цього разу мова піде про Закон № 3448*, яким законодавці підкоригували засадничий нормативно-правовий акт у сфері отримання, надання та використання гуманітарної допомоги — Закон № 1192**. Що ж саме змінилося в порядку отримання та обліку гуманітарної допомоги? Нумо розбиратися разом.

* Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо ввезення, обліку, розподілу гуманітарної допомоги, особливостей оподаткування відповідних операцій та подання звітності» від 08.11.2023 № 3448-IX.

** Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 № 1192-XIV.

Гуманітарка та благодійка нарізно?

Передусім зазначимо, що змінилося саме визначення гуманітарної допомоги. І тепер воно виглядає ось так.

Гуманітарна допомога — це цільова адресна безоплатна допомога у грошовій або натуральній формі, у вигляді безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань, або допомога у вигляді виконання робіт, надання послуг, що надається іноземними та вітчизняними донорами з мотивів гуманності отримувачам гуманітарної допомоги в Україні або за кордоном, які потребують допомоги у зв’язку із соціальною незахищеністю, матеріальною незабезпеченістю, скрутним фінансовим становищем, введенням воєнного або надзвичайного стану, виникненням надзвичайної ситуації або тяжкою хворобою конкретної фізичної особи, а також для підготовки до збройного захисту держави та її захисту у разі збройної агресії або збройного конфлікту.

Як бачимо, це визначення зазнало здебільшого косметичних змін. При цьому додано згадку про потребу в допомозі у зв’язку із введенням воєнного стану.

Передплатіть, щоб відкрити доступ до матеріалів Я вже
logo PRO PRO-доступ Необмежений доступ до всіх закритих матеріалів сайту без реклами
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі