23.07.2020

Посада викладача курсів та відповідальність за неповну особову справу

Які можуть бути штрафи за те, що в особовій справі немає автобіографії та «Особового листка з обліку кадрів» та додатка до нього?

Які можуть бути штрафи за те, що в особовій справі немає автобіографії та «Особового листка з обліку кадрів» та додатка до нього?

Таке порушення можна віднести до порушень законодавства про працю.

Відповідно до положень п. 1 ст. 255 КпАП* («Особи, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення») у справах про адміністративні правопорушення, що розглядаються органами, зазначеними в ст. 218 — 221 цього Кодексу, протоколи про правопорушення мають право складати, серед інших, уповноважені на те посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Так, ст. 41 КУпАП («Порушення вимог законодавства про працю та про охорону праці») наголошує, що порушення законодавства про працю (практично будь-які) тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян — суб’єктів підприємницької діяльності від 510 до 1700 грн.

Водночас зазначені у питанні документи, а саме: автобіографія та особовий листок з обліку кадрів — не згадуються у КЗпП, який є основним документом, що регулює в Україні трудові правовідносини. То ж роботодавець має змогу оскаржити вищенаведені штрафні санкції (у разі їхнього накладення).

Викладач англійської мови за фахом буде викладати на відповідних курсах. Яка професійна назва роботи відповідає цій посаді серед наявних у Класифікаторі професій?

Перш за все слід зазначити, що працівник, про якого йдеться у запитанні, буде здійснювати діяльність за отриманим фахом — викладацьку.

Отже, не йдеться про будь-які суміжні види діяльності, які відображені у відповідній нормативній документації.

Тому пошук необхідної назви посади треба проводити виключно серед викладачів (а не, наприклад, лекторів).

Зазначимо, що на сьогодні Національний класифікатор України «Класифікатор професій ДК 003:2010» (далі — КП) містить таку посаду сфери викладацької діяльності як «Викладач (методи навчання)» із кодом КП 2351.2 (група КП «Інші професіонали в галузі методів навчання»).

У такому узагальненому вигляді ця посада потребує розкриття з урахуванням того, що викладання англійської мови на курсах є одним з видів навчання.

Таким чином, такого викладача, який надає освітні послуги, можна прийняти на роботу на посаду, наприклад, «Викладач курсів англійської мови» із кодом КП 2351.2.