27.10.2022

Смерть працівника: нюанси із практики

Активні бойові дії та постійні ракетні обстріли стали жахливою реальністю нашого життя. Відповідно зараз як ніколи часто роботодавці стали дізнаватися про смерть їх працівників. Тому далі у статті — інформація про основні зміни у цьому питанні, а також деякі корисні підказки щодо питань, які виникають на практиці.

Нова підстава для звільнення померлого

Весь алгоритм припинення трудового договору із працівником у разі його смерті вже давно вироблений на практиці. Тому, в цілому, кадровики знали, що робити в такому випадку. До речі, покроковий алгоритм дій ми наводили у статті «Загинув працівник: кадрові клопоти» // «ОП», 2022, № 7.

Не вистачало лише головного — законодавчої підстави.

Із 19.07.2022 у КЗпП нарешті з’явилася підстава, на яку тепер можна посилатися як у наказі, так і в трудовій книжці працівника. Це припинення трудового договору у разі смерті працівника, визнання його судом безвісно відсутнім або оголошення померлим (п. 82 ч. 1 ст. 36 КЗпП).

Далі розглянемо лише основні нюанси такої процедури.

Нюанси припинення трудового договору

Припинення трудових відносин за п. 82 ч. 1 ст. 36 КЗпП має свої особливості, що відрізняють його від звичайних випадків звільнення працівника.

Нюанси припинення трудових відносин у разі смерті, визнання безвісно відсутнім чи померлим працівника

Правило

Пояснення

Проводиться на підставі

відповідного документа

і тільки після його отримання

Підставою для припинення трудових відносин у зв’язку:

— зі смертю буде належним чином оформлене свідоцтво про смерть (форма свідоцтва затверджена постановою КМУ від 10.11.2010 № 1025*);

— з визнанням судом працівника безвісно відсутнім — рішення суду, що набрало законної сили;

— з оголошенням померлим — рішення суду, що набрало законної сили, свідоцтво про смерть.

Увага! Поки в роботодавця немає відповідного документа, особа має значитися в обліковому складі підприємства.

Навіщо потрібно чекати на цей документ? У ньому зазначено точну дату смерті працівника

Оформлення здійснюється

«заднім числом»

Йдеться про те, що дата припинення трудового договору має збігатися із датою смерті працівника, незалежно від того, працював у цей день працівник, що помер, чи ні.

При цьому сам наказ про припинення трудового договору має видаватися поточною датою, тобто у день, коли отримали документи, які є підставою для його видання.

На цьому свого часу наголошувало Мінсоцполітики у листі від 31.12.2010 № 284/06/186-10

Здійснюється з особливими

нюансами щодо остаточного

розрахунку

Належні померлому працівнику суми мають бути виплачені членам сім’ї такого працівника, і вже за їх відсутності — входять до складу спадщини (ч. 1 ст. 1 227 ЦКУ, "_blank">ч. 6 ст. 83 КЗпП)

* Постанова КМУ «Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 10.11.2010 № 1025.

Приклад наказу про припинення трудового договору у зв’язку зі смертю працівника (п. 82 ч. 1 ст. 36 КЗпП)