№20

Оплата труда, октябрь, 2022/№ 20 Другие номера журнала ›
  • Як позбутися індексації зарплати на законних підставах Востаннє підвищення окладів працівників підприємства відбулось у червні 2022 року. Починаючи з червня індексація зарплати не проводилась. Коли та на скільки наступного разу потрібно підвищити оклади, для того щоб не нараховувати індексацію?
  • Доплата за вчене звання: з якої дати встановлювати? 01.09.2022 до закладу вищої освіти (далі — ЗВО) було прийнято викладача. А 05.10.2022 він надав документ про присвоєння йому вченого звання (атестат доцента), який було видано у 2021 році. Профіль його діяльності збігається з наявним вченим званням. З якої дати слід установити йому доплату за вчене звання: із дати прийняття чи з дати надання атестата?
  • 90-денна відпустка для переселенців: оформлюємо правильно Працівниця поїхала за кордон і не збирається повертатись до кінця цього року. Тому вона написала заяву на відпустку за власний рахунок з 22 вересня 2022 року на 90 календарних днів. Чи правильно оформлено наказ із надання відпустки з 22.09.2022 по 20.12.2022? Що робити після сплину дозволеного часу перебування у відпустці: працівниця має або повернутись на роботу, або звільнитись?
  • Доплата за перевірку зошитів: індивідуальне та дистанційне навчання Як оплачувати вчителю закладу загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) перевірку зошитів у 2 класі з кількістю учнів 8 осіб, а також якщо організована індивідуальна форма навчання? Чи здійснюється така доплата при дистанційній формі навчання?
  • Призупинення → декрет → закінчення строкового договору: як попрощатися з працівницею 1 травня 2022 року роботодавець призупинив дію трудового договору з працівницею. У жовтні 2022 року жінка надала листок непрацездатності по вагітності та пологах (настав строк — 30 тижнів вагітності). Чи треба оплачувати декретний лікарняний, якщо строк дії трудового договору працівниці закінчується 15 грудня 2022 року? Чи можна звільнити її цією датою на підставі п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП?
  • Об’єднана звітність: заповнюємо рядок 105 Як заповнюється рядок 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» заголовної частини Об’єднаної звітності?
  • Середня педагогам, які воюють за контрактом: що кажуть Мінекономіки та МОН? Нещодавно ми розглядали питання щодо збереження середнього заробітку педагогам, які проходять військову службу*. При цьому залишилась «сіра зона»: педагоги, які призвані на строкову службу та проходять службу за контрактом. З приводу збереження за ними середньої висловились фахівці Мінекономіки у листі від 27.09.2022 № 4711-06/66974-03. Але навздогін за ним з’явився лист МОН від 04.10.2022 № 1/11636-22. На чиєму боці правда? Давайте розбиратись.
  • Звільнення з військової служби: обчислюємо відпускні та «оздоровчі» Спеціаліст сільради з 20.01.2022 перебував на військовій службі за контрактом. На початку жовтня він звільнився зі служби. 17.10.2022 працівник оформив щорічну основну відпустку тривалістю 14 к. дн. з виплатою допомоги на оздоровлення у розмірі середньомісячної зарплати. Як період військової служби позначиться на розрахунку відпускних та «оздоровчих», з урахуванням того, що з 19.07.2022 за працівником не зберігався середній заробіток?
  • Смерть працівника: нюанси із практики Активні бойові дії та постійні ракетні обстріли стали жахливою реальністю нашого життя. Відповідно зараз як ніколи часто роботодавці стали дізнаватися про смерть їх працівників. Тому далі у статті — інформація про основні зміни у цьому питанні, а також деякі корисні підказки щодо питань, які виникають на практиці.
  • Смерть працівника: сумні запитання і відповіді Усім добре відомо, що теорія без практики неефективна, адже всі знання приходять з досвідом. Так і в трудових питаннях. Знати, як звільняти, — це добре*, проте ще корисніше — знати, як діяти в тій чи іншій ситуації на практиці. Тож далі — відповіді на запитання з нашої гарячої лінії.
  • Роботодавець помер або пропав: КМУ затвердив порядок звільнення З 19.07.2022 працівники мають можливість звільнитись у разі, якщо роботодавець — фізособа помер або визнаний безвісно відсутнім. Як саме це зробити? Алгоритм дій надав КМУ.
  • Аліменти під час дії воєнного стану: утримуємо, перераховуємо, звітуємо Воєнний час перевернув догори дригом життя всіх українців. Але, як і в мирний час, законодавство не випустило з-під контролю піклування про дітей, зокрема в частині аліментів на них. На жаль, левова частка аліментів на утримання дітей стягується з одного з батьків примусово (за виконавчими документами). Здебільшого утримання аліментів відбувається через роботодавців. Наразі майже всі роботодавці мають справу з тривалими відпустками без збереження зарплати, призупиненням трудових договорів, мобілізацією працівників тощо. Звісно, такі події вплинули на «аліментників», зокрема й на можливість роботодавців утримувати аліменти із суми заробітку таких працівників. У статті розглянемо найчастіші запитання, з якими роботодавці звертаються до нашої редакції.
  • Борг зі сплати аліментів: запитання-відповіді Якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, то такий роботодавець нараховує боржнику заборгованість із сплати аліментів. Розглянемо найпопулярніші запитання щодо таких боргів.
  • Аліменти & працівник без доходів: як діяти роботодавцю У попередніх статтях ми нагадали основні правила стягнення аліментів та розглянули деякі питання щодо заборгованості з аліментів, яка утворилася внаслідок війни. Тепер розглянемо практичне застосування принципів стягнення «примусових» аліментів з працівника, який перебуває у трудових відносинах з роботодавцем, але не отримує у нього зарплату.
  • «Перегуляна» відпустка: як відобразити у Д1? Працівник звільнився за власним бажанням 26.09.2022. При проведенні остаточного розрахунку було виявлено, що він перевикористав 6 днів щорічної основної відпустки. Сума відпускних за невідпрацьовані дні відпустки становить 1418,40 грн. У відпустці працівник перебував з 11 по 24 липня. Як зазначену суму відобразити у додатку 1 (далі — Д1) Податкового розрахунку?
  • Соцвідпустка на дітей: як підтвердити статус одинокої матері Щорічна додаткова відпустка працівникам, які мають дітей, — це вид соціальної відпустки, яка надається певній категорії осіб, серед яких зазначена й одинока матір. Проте щоб скористатися таким правом, жінці потрібно підтвердити свій статус. За допомогою яких документів це можна зробити, розкажемо далі.
  • Зарплатна помилка: чи враховувати її при обчисленні середньої При нарахуванні зарплати за вересень 2022 року бухгалтер допустив помилку (не нарахував суму індексації 80,60 грн працівнику). Помилку помітили 13 жовтня 2022 року та провели всі необхідні донарахування та виплати. 17 жовтня 2022 року цей працівник іде у щорічну відпустку (на 14 календарних днів). Чи включати донараховану суму індексації до розрахунку відпускної середньої? Та як розрахувати відпускні, якщо: — працівника прийнято на роботу 1 червня 2022 року; — за червень — вересень 2022 року йому нараховано зарплату у розмірі 32080,60 грн?
  • Благодійність на житло: оформлюємо правильно Підприємство-роботодавець хоче надати своїм працівникам фінансову допомогу на відновлення житла, постраждалого під час війни. Чи буде це оподатковуватись ПДФО, військовим збором (ВЗ) та ЄСВ?
  • Перехід на зимовий час: враховуємо додаткову годину На підприємстві охоронники виходять на роботу згідно з графіком (оплата за окладом). Режим їх роботи — «доба/три доби». Облік робочого часу — підсумований (обліковий період — півріччя). У зв’язку з переходом на зимовий час з 29 на 30 жовтня (початок роботи 29 жовтня о 8:00, закінчення — 30 жовтня о 8:00) виникає запитання: чи потрібно зазначати додаткову годину роботи в табелі обліку робочого часу? Чи підлягає вона оплаті?
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше