Все сайты
1. Матеріально-технічна база малого виробництва дистилятів включає:
1) відокремлені нежитлові приміщення, призначені для здійснення господарської діяльності, що належать та/або перебувають у користуванні суб’єкта господарювання на підставі будь-якого речового права, визначеного законом;
2) власну або залучену на договірних засадах лабораторію для проведення робіт з перевірки якості та безпечності спиртових дистилятів та спиртних напоїв;
3) обладнання для виробництва спиртових дистилятів, виробництва та розливу у споживчу тару спиртних напоїв, а саме для забезпечення:
приймання, вимірювання, зберігання сировини;
підготовки, подрібнення та/або пресування сировини;
мацерації сировини (за необхідності);
отримання сусла та підготовки його до бродіння;
спиртового бродіння сусла;
зберігання виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, медових (за необхідності);
перегонки (дистиляції) спиртової бражки із крохмалевмісної сировини та виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, медових;
купажування, коригування спиртних напоїв (за необхідності);
зберігання або витримки спиртових дистилятів та/або спиртних напоїв;
розливу спиртних напоїв у споживчу тару;
санітарної обробки технологічного обладнання та інвентарю згідно з вимогами законодавства України.
2. Переробка плодів, ягід, винограду, зерна та солоду, виробництво та зберігання виноматеріалів плодово-ягідних, виноградних, медових, виробництво спиртової бражки здійснюються з використанням типового технологічного обладнання і ємностей, вироблених з матеріалів, призначених для контакту з харчовими продуктами, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
3. Вимоги до матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів визначаються цим Законом.
4. Мале виробництво дистилятів подає до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, декларацію відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів вимогам законодавства.
5. Форма декларації відповідності матеріально-технічної бази малих виробництв дистилятів вимогам законодавства, порядок її подання та реєстрації визначаються Кабінетом Міністрів України.
6. Вимоги, передбачені цією статтею, не поширюються на суб’єктів господарювання, які отримують спиртовий дистилят у результаті повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних у результаті повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації).