Все сайты
1. Виробництво спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу здійснюється суб’єктами господарювання, які мають відповідну ліцензію: на право виробництва спирту етилового, на право виробництва спиртових дистилятів, на право виробництва біоетанолу.
2. Виробництво спирту етилового, що класифікується за товарними позиціями 2207 і 2208 згідно з УКТЗЕД, та біоетанолу здійснюється суб’єктами господарювання, що мають:
1) встановлені та безперервно функціонуючі цілодобову систему відеоспостереження та контрольно-пропускну систему;
2) повний технологічний цикл виробництва;
3) встановлені на кожному місці отримання та відпуску спирту етилового неденатурованого, розташованому на акцизному складі, витратоміри-лічильники спирту етилового, призначені для безперервного вимірювання, запам’ятовування, фіксування та відображення в електронній формі даних про обсяг отримання або відпуску спирту етилового в декалітрах 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, та зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.
Фланцеві з’єднання та/або елементи з’єднання витратомірів-лічильників спирту етилового повинні бути обладнані електромагнітними клапанами закритого типу, які за відсутності керуючого сигналу мають закрите положення;
4) встановлені на кожному місці отримання та відпуску спирту етилового денатурованого, біоетанолу, розташованому на акцизному складі, масові витратоміри, призначені для безперервного вимірювання, запам’ятовування, фіксування та відображення в електронній формі даних про обсяг отримання та/або відпуску спирту етилового денатурованого, біоетанолу у кілограмах, та зареєстровані в Єдиному державному реєстрі витратомірів-лічильників обсягу виробленого спирту етилового.
Фланцеві з’єднання та/або елементи з’єднання масових витратомірів повинні бути обладнані електромагнітними клапанами закритого типу, які за відсутності керуючого сигналу мають закрите положення;
5) нанесені пломби у місцях можливого доступу до спирту етилового та біоетанолу на обладнанні, устаткуванні, спиртових комунікаціях та приладах їх обліку;
6) місця зберігання спирту етилового, біоетанолу, зареєстровані в Єдиному реєстрі місць зберігання.
Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на право виробництва спирту етилового або ліцензію на право виробництва біоетанолу, зобов’язані до початку провадження своєї діяльності надати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, розрахунок максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу за формою, передбаченою порядком визначення максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу, затвердженим Кабінетом Міністрів України.
У разі зміни максимальної продуктивності обладнання для виробництва спирту етилового, біоетанолу такі суб’єкти господарювання зобов’язані надати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, оновлений розрахунок протягом 30 календарних днів з дня такої зміни.
3. Виробництво спиртових дистилятів здійснюється суб’єктами господарювання, що мають:
1) повний технологічний цикл виробництва;
2) місця зберігання спиртових дистилятів, зареєстровані в Єдиному реєстрі місць зберігання.
4. Головна фракція спирту етилового за вибором суб’єкта господарювання направляється на додаткову ректифікацію (за наявності відповідного обладнання) або видаляється як відходи у порядку, визначеному Законом України «Про управління відходами». Виробники спирту етилового ведуть окремий облік поводження з головною фракцією спирту етилового.
5. Головна та/або хвостова фракції спиртових дистилятів (відходи перегонки) за вибором виробника спиртових дистилятів направляються на дистиляцію та/або ректифікацію чи видаляються як відходи у порядку, визначеному Законом України «Про управління відходами». Виробники спиртових дистилятів ведуть окремий облік поводження з головною та/або хвостовою фракціями спиртових дистилятів.
6. Суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спирту етилового чи ліцензію на право виробництва біоетанолу, дозволяється виробництво спирту етилового неденатурованого, спирту етилового денатурованого, біоетанолу на підставі наявної ліцензії за таких умов:
1) дотримання вимог статті 230 Податкового кодексу України;
2) денатурація спирту етилового неденатурованого здійснюється у присутності представника контролюючого органу на акцизному складі з оформленням акта про денатурацію довільної форми, в якому зазначаються обсяг спирту етилового неденатурованого в декалітрах 100-відсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, використаного для виробництва спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу, та кількість денатуруючих добавок, використаних під час денатурації;
3) зберігання спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу здійснюється у ємностях із вжиттям заходів, що унеможливлюють їх змішування із спиртом етиловим неденатурованим. Додаткова реєстрація таких місць зберігання спирту в Єдиному реєстрі місць зберігання не здійснюється;
4) суб’єкти господарювання, які мають намір виробляти інший вид спирту етилового та/або біоетанол, надсилають до податкового органу у паперовій або електронній формі в порядку, встановленому статтею 42 Податкового кодексу України, повідомлення про наявність технічних можливостей для такого виробництва;
5) денатурація спирту етилового неденатурованого здійснюється у приміщеннях, відокремлених від приміщень, в яких здійснюється виробництво спирту етилового неденатурованого, а зберігання спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу здійснюється у ємностях, розташованих у приміщеннях, відокремлених від приміщень зберігання спирту етилового неденатурованого, або у ємностях транспортних засобів, призначених для транспортування виключно спирту етилового денатурованого та/або біоетанолу.
7. Виробництво спирту коньячного здійснюється суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту, повний технологічний цикл виробництва коньяку України та алкогольних напоїв за коньячною технологією, включаючи викурку і витримку, кваліфікованих фахівців та забезпечені спеціальною тарою для витримки спиртів.
Виробництво спирту коньячного також здійснюється суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту, здійснюють переробку винограду та виробництво виноматеріалів виноградних, мають кваліфікованих фахівців та власні виробничі потужності для виробництва спирту коньячного, а також забезпечені дубовою тарою або нержавіючими чи емальованими ємностями з дубовою клепкою для витримки спирту коньячного.
Виробництво коньяку України також здійснюється шляхом купажу коньячних спиртів українського та/або іноземного походження (виключно для ординарних коньяків України), без будь-яких обмежень щодо частки їх використання у виробництві, витриманих не менше трьох років у дубовій тарі або нержавіючих чи емальованих ємностях з дубовою клепкою. Період (строк) післякупажного відпочинку коньяків України визначається рішенням суб’єкта господарювання.
8. Виробництво спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу та алкогольних напоїв, для виробництва яких використовуються спирт етиловий та/або спиртові дистиляти, здійснюється за умови внесення місць зберігання спирту етилового, спиртових дистилятів, біоетанолу до Єдиного реєстру місць зберігання.
9. Забороняється реалізація біоетанолу без денатурації його бензином (1–10 відсотків) або етил-трет-бутиловим етером, вміст якого відповідає вимогам технічних регламентів, крім біоетанолу, виробленого для вивезення за межі митної території України, вимоги до денатурації якого визначаються умовами укладеного зовнішньоекономічного договору (контракту).
10. Виробництво алкогольних напоїв здійснюється суб’єктами господарювання, які мають ліцензію на право виробництва алкогольних напоїв та повний технологічний цикл виробництва відповідних алкогольних напоїв.
11. Для виробництва алкогольних напоїв з метою реалізації в Україні може використовуватися спирт етиловий, що відповідає товарній підкатегорії 2207 10 00 90 згідно з УКТЗЕД, спиртові дистиляти, що відповідають товарній позиції 2208 згідно з УКТЗЕД, які одержані виключно із сільськогосподарської продукції та мають статус українських товарів (продукції) відповідно до Митного кодексу України, інші спиртові дистиляти у випадках, передбачених цим Законом, та інші алкогольні напої. Використання інших видів спирту для виробництва алкогольних напоїв забороняється.
12. Невиправний брак, який утворився у процесі виробництва алкогольних напоїв, за вибором суб’єкта господарювання направляється на промислову переробку або на видалення як відходи у порядку, визначеному Законом України «Про управління відходами». Промислову переробку невиправного виробничого браку здійснюють виключно суб’єкти господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спирту етилового. Виробники спирту етилового та алкогольних напоїв ведуть окремий облік поводження з невиправним браком.
13. Невиправний брак, який утворився у процесі виробництва алкогольних напоїв, та рідини, що містять спирт, які утворилися на різних стадіях виробництва спирту етилового, у тому числі біоетанолу, які не відповідають вимогам нормативної та/або технологічної документації виробника, передаються для промислової переробки в порядку, визначеному центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.
14. Виробництво дистиляту виноградного спиртового з правом реалізації його як сировини іншим суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спирту етилового, спиртових дистилятів або алкогольних напоїв, здійснюють суб’єкти господарювання за наявності ліцензії на право виробництва спиртових дистилятів.
15. Суб’єкти господарювання, які отримують спиртовий дистилят у результаті повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних у результаті повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації), не зобов’язані отримувати ліцензію на право виробництва спиртового дистиляту.
Спиртовий дистилят, отриманий у результаті повного або часткового відбору спирту з алкогольних напоїв, одержаних у результаті повного або часткового збродження сусла, з метою зниження в них вмісту спирту (деалкоголізації), може бути використаний суб’єктом господарювання, який має ліцензію на право виробництва таких алкогольних напоїв:
1) для власного споживання (власних виробничо-технологічних потреб);
2) для виробництва інших алкогольних напоїв;
3) для реалізації (відчуження) іншим суб’єктам господарювання, які мають ліцензію на право виробництва спирту етилового, спиртових дистилятів або алкогольних напоїв.
16. Малі виробництва дистилятів здійснюють виробництво спиртових дистилятів, виробництво та розлив у споживчу тару спиртних напоїв на підставі ліцензії на право виробництва алкогольних напоїв, без отримання ліцензії на право виробництва спиртових дистилятів. Використання малими виробництвами дистилятів придбаних спиртових дистилятів для виробництва спиртних напоїв забороняється.
17. Малі виробництва виноробної продукції здійснюють виробництво та розлив у споживчу тару алкогольних напоїв без додавання спирту (вин виноградних, вин плодово-ягідних, напоїв медових) з виноматеріалів власного виробництва, отриманих шляхом переробки самостійно вирощених/вироблених та/або придбаних плодів, ягід, винограду, меду, за умови що придбані плоди, ягоди, виноград, мед мають виключно українське походження.
18. Розлив алкогольних напоїв, крім товарів (продукції), зазначених у частинах дев’ятнадцятій — двадцять першій цієї статті, здійснюється у вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, металеву тару, а також у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла чи глазурованої кераміки.
19. Розлив виноробної продукції (крім продукції, визначеної частинами двадцятою та двадцять першою цієї статті) здійснюється у вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, а також у металеві банки з харчового алюмінію, у сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, в упаковку типу «Tetra-Pak» і «Bag i№ box» та ПЕТ-кеги.
Розлив вин сухих з додаванням спирту (виноматеріалів оброблених) виноградних ординарних і марочних, іншої виноробної продукції з вмістом спирту не більше 20 % об. здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 20 літрів до 600 літрів, вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями (включаючи металеві бочки з харчового алюмінію та бочки із нержавіючої сталі (кеги). У такому разі передбачені цим Законом вимоги щодо маркування виноробної продукції (крім сидру і перрі (без додавання спирту), зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 % об. (без додавання спирту) не застосовуються.
20. Розлив зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 % об. (без додавання спирту) здійснюється у вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями, скляну тару, а також у металеві банки з харчового алюмінію, полімерні пляшки марки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазурованої кераміки або дерева, в упаковку типу «Tetra-Pak» і «Bag i№ box» та ПЕТ-кеги.
Розлив зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 % об. (без додавання спирту) здійснюється також у тару (посуд) місткістю від 25 літрів до 100 літрів, вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з алкогольними напоями. У такому разі передбачені цим Законом вимоги щодо маркування зброджених напоїв, одержаних виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 % об. (без додавання спирту) не застосовуються.
21. Розлив пива, сидру і перрі (без додавання спирту) здійснюється у тару (посуд), вироблену з матеріалів, дозволених до контакту з такими алкогольними напоями.
22. Встановлені цією статтею вимоги до тари (посуду) не застосовуються до алкогольних напоїв, призначених для експорту.