Під час планування урочистого вечора вкрай важливо правильно підібрати алкогольні напої. При цьому неважливо, що ви вибрали для свята – віскі Monkey Shoulders або вишукане шампанське Dom Perignon – треба дотримуватися правил етикету. Одні напої подають як аперитив, інші – в якості дижестиву. А третя група – алкоголь, який можна запропонувати разом з основними стравами.
Під цією групою напоїв розуміють алкоголь, який подають перед їжею. Вони збуджують апетит та покращують травлення. В якості аперитиву подають не лише алкогольні напої. Також можна запропонувати мінеральну воду або кислі соки. Але частіше подаються спиртні напої:
Також підійдуть алкогольні коктейлі міцністю 30-40% об.
Усі аперитив поділяються на три групи:
В якості аперитиву не подають гарячі напої. Алкоголь не має викликати сп'яніння. Тому не слід подавати багато порцій. Також треба запропонувати гостям легкі закуски.
Під цим терміном розуміють напої, які подаються після їжі. Вони мають покращити травлення після ситного обіду. Дижестив має бути міцнішим за аперитив. Пропонують такі напої:
Як бачите, деякі напої можна подавати як в якості аперитиву, так і як дижестив. Але їх не можна повторювати.
При виборі напоїв можна дотримуватися таких правил:
До дижестивів можна запропонувати десерти. Особливо добре вони поєднуються з вином. Закуску треба підбирати залежно від напою. Так, віскі не потребує гастрономічної пари. Його пропонують у чистому вигляді.
Після їжі також подають чай та каву. Але ці напої не можна вважати дижестивом. Хоча вони мають бути обов’язково присутніми у меню.
Алкогольні напої подаються не тільки перед або після основних страв. Їх також розливають під час застілля. Як і в разі аперитиву та дижестиву, підходить не кожний напій. З багатьма стравами добре поєднується горілка. Це саме той алкоголь, який не прийнято подавати як аперитив і дижестив. Бо горілка швидко призводить до сп’яніння. Вона потребує ситної закуски.
Горілку п’є не кожна людина, особливо це стосується представниць прекрасної половини. Жінкам можна запропонувати вино. При виборі треба враховувати меню. Так, червоні сухі та напівсухі сорти добре поєднуються з м’ясом, а білі – треба запропонувати до риби.