Аперитив і дижестив: які напої подавати

31.01.2025 31

Під час планування урочистого вечора вкрай важливо правильно підібрати алкогольні напої. При цьому неважливо, що ви вибрали для свята – віскі Monkey Shoulders або вишукане шампанське Dom Perignon – треба дотримуватися правил етикету. Одні напої подають як аперитив, інші – в якості дижестиву. А третя група – алкоголь, який можна запропонувати разом з основними стравами.

img 1

Аперитив

Під цією групою напоїв розуміють алкоголь, який подають перед їжею. Вони збуджують апетит та покращують травлення. В якості аперитиву подають не лише алкогольні напої. Також можна запропонувати мінеральну воду або кислі соки. Але частіше подаються спиртні напої:

  • абсент;
  • шампанське;
  • вермут;
  • херес;
  • портвейн;
  • віскі;
  • джин.

Також підійдуть алкогольні коктейлі міцністю 30-40% об.

Усі аперитив поділяються на три групи:

  • одинарні – складаються лише з одного напою;
  • комбіновані – подається декілька напоїв одночасно;
  • змішані – коктейлі.

В якості аперитиву не подають гарячі напої. Алкоголь не має викликати сп'яніння. Тому не слід подавати багато порцій. Також треба запропонувати гостям легкі закуски.

Дижестив

Під цим терміном розуміють напої, які подаються після їжі. Вони мають покращити травлення після ситного обіду. Дижестив має бути міцнішим за аперитив. Пропонують такі напої:

  • лікери;
  • бальзами;
  • міцні та десертні вина;
  • кальвадос;
  • бренді;
  • віскі;
  • коньяк.

Як бачите, деякі напої можна подавати як в якості аперитиву, так і як дижестив. Але їх не можна повторювати.

img 2

При виборі напоїв можна дотримуватися таких правил:

  • колір – світлий алкоголь подається перед їжею, а темні напої слід запропонувати як дижестив;
  • міцність – напої після їжі мають бути міцнішими.

До дижестивів можна запропонувати десерти. Особливо добре вони поєднуються з вином. Закуску треба підбирати залежно від напою. Так, віскі не потребує гастрономічної пари. Його пропонують у чистому вигляді.

Після їжі також подають чай та каву. Але ці напої не можна вважати дижестивом. Хоча вони мають бути обов’язково присутніми у меню. 

Що подавати під час обіду або вечері

Алкогольні напої подаються не тільки перед або після основних страв. Їх також розливають під час застілля. Як і в разі аперитиву та дижестиву, підходить не кожний напій. З багатьма стравами добре поєднується горілка. Це саме той алкоголь, який не прийнято подавати як аперитив і дижестив. Бо горілка швидко призводить до сп’яніння. Вона потребує ситної закуски.

Горілку п’є не кожна людина, особливо це стосується представниць прекрасної половини. Жінкам можна запропонувати вино. При виборі треба враховувати меню. Так, червоні сухі та напівсухі сорти добре поєднуються з м’ясом, а білі – треба запропонувати до риби.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с лицензионным договором и договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa ic-prostir

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше