Темы статей
Выбрать темы

Щодо перенесення терміну чергової атестації молодшого спеціаліста з медосвітою

Міністерство охорони здоров’я України
Лист від 14.04.2016 р. № 11.02-11/23/9453

На звернення редакції газети «Оплата праці» від 11.03.2016 № 21 про надання роз’яснення щодо проходження атестації молодшими спеціалістами з медичною освітою повідомляємо.

Відповідно до пункту 1.10 Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженого наказом МОЗ України від 23.11.2007 № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів» у виключних випадках з об’єктивних причин (тривала хвороба та інше) термін чергової атестації може бути перенесено наказом органу управління охорони здоров’я відповідної адміністративно-територіальної одиниці на підставі особистої заяви фахівця та документів, що засвідчують важливість причин, на термін не більше ніж на один рік.

У разі повторного виникнення у фахівця вищезазначених причин, термін чергової атестації може бути перенесено знову.

Разом з тим зазначаємо, що чинним законодавством не передбачено вивільнення працівників (молодших спеціалістів з медичною освітою), які не пройшли курси підвищення кваліфікації і не атестувалися в установлені строки.

Заступник Міністра — керівник апарату Р. Василишин

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Молодший спеціаліст із медосвітою працює на території проведення АТО: позиція МОЗ про перенесення терміну чергової атестації

У листі, що коментується, МОЗ відповідає на наш запит, сформований на підставі запитання від нашого читача. Ситуація, про яку йдеться, виглядає таким чином: «Молодший спеціаліст з медичною освітою працює у закладі охорони здоров’я, розташованому на території проведення АТО. Він не може пройти курси підвищення кваліфікації й через це не має можливості атестуватися на підтвердження кваліфікаційної категорії. У зв’язку з цим наказом Департаменту охорони здоров’я обладміністрації уже був перенесений строк атестації на один рік для цього працівника і відповідно подовжений строк дії існуючої у нього кваліфікаційної категорії. Наразі рік із дати видання цього наказу сплинув. Чи допустимо знову видати наказ про перенесення строку атестації ще на один рік? Чи можна видавати подібний наказ три роки поспіль?»

Тут порушується питання не тільки правомірності відтермінування дати чергової атестації, але й «закадрове» питання, пов’язане з оплатою праці. Адже наявна кваліфікаційна категорія впливає на рівень зарплати: чим вищий рівень кваліфікаційної категорії — тим вищий тарифний розряд у спеціаліста.

Для початку поговоримо про обов’язковість проходження атестації на підтвердження наявної кваліфікаційної категорії. Для цього нам знадобиться Положення про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затверджене наказом МОЗ від 23.11.2007 р. № 742 (далі — Положення № 742).

Атестація молодших спеціалістів з медичною освітою здійснюється один раз на п’ять років (п. 1.8 Положення № 742). При цьому, як зазначено у п. 1.5 Положення № 742 (ср. ), атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії підлягають особи, які, зокрема, закінчили протягом останніх п’яти років в закладі (підрозділі) післядипломної освіти курси підвищення кваліфікації молодших спеціалістів з медичною освітою.

Більш того, умова про проходження курсів підвищення кваліфікації застережена і у п. 1.7 Положення № 742, в якому йдеться про визначення характеристик молодших спеціалістів з медичною освітою для підтвердження (присвоєння) другої, першої і вищої кваліфікаційних категорій. Крім того, згідно із п. 1.25 цього Положення до атестаційної справи додають копію свідоцтва про проходження підвищення кваліфікації (спеціалізація, тематичне удосконалення) в закладах (підрозділах) підвищення кваліфікації.

Як бачимо, проходження курсів підвищення кваліфікації — обов’язкова умова для проведення атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії. У ситуації нашого читача молодший спеціаліст із медичною освітою не може пройти курси підвищення кваліфікації з об’єктивних причин й відповідно атестуватися. Що роботи у такому випадку? Скористатися нормою п. 1.10 Положення № 742:

«У виключних випадках з об’єктивних причин (тривала хвороба та інше) термін чергової атестації може бути перенесено наказом органу управління охорони здоров’я відповідної адміністративно-територіальної одиниці на підставі особистої заяви фахівця та документів, що засвідчують важливість причин, на термін не більше ніж на один рік».

Робота у медзакладі, розташованому на території проведення АТО, — вагома причина для перенесення терміну проходження атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії. У випадку, що розглядається, вказана підстава є цілком справедливою і була використана як об’єктивна причина для перенесення терміну атестації. Однак минув рік, але через роботу в медзакладі, розташованому на території проведення АТО, молодший спеціаліст із медичною освітою і досі не має змоги пройти курси підвищення кваліфікації і через це атестуватися. Чи допустимо ще раз скористатися п. 1.10 Положення № 742 для повторного відтермінування дати атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії? З таким ключовим запитанням ми і звернулися до МОЗ та отримали роз’яснення, наведене у листі, що коментується:

У разі повторного виникнення у фахівця вищезазначених причин термін чергової атестації може бути перенесено знову.

Фактично МОЗ вказує на те, що за наявності об’єктивних причин (у тому числі і робота у медзакладі, розташованому на території проведення АТО) допустимо скористатися п. 1.10 Положення № 742 кілька разів. Отже, якщо дату чергової атестації вже відтермінували на рік і після закінчення цього року об’єктивні причини для перенесення дати атестації й досі існують, допустимо ще раз скористатися нормою п. 1.10 Положення № 742.

Головна перевага при застосуванні п. 1.10 Положення № 742: протягом строку, на який переноситься термін атестації на підтвердження кваліфікаційної категорії, за молодшим спеціалістом з медичною освітою зберігається наявна кваліфікаційна категорія. Відповідно у вказаний період оплата праці має здійснюватися з урахуванням цієї кваліфікаційної категорії.

Навздогін МОЗ у листі, що коментується, додає: чинним законодавством не передбачено вивільнення працівників (молодших спеціалістів з медичною освітою), які не пройшли курси підвищення кваліфікації і не атестувалися в установлені строки. Тобто навіть у разі, якщо молодший спеціаліст з медичною освітою вчасно не пройде атестацію на підтвердження кваліфікаційної категорії і не скористається нормою п. 1.10 Положення № 742, підстав для його звільнення немає. Проте знову ж таки це позначиться на розмірі його зарплати. Тому краще за наявності об’єктивних причин для перенесення терміну чергової атестації скористатися нормою п. 1.10 Положення № 742.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці e-mail: l.belevtsova@id.factor.ua)

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше