27.04.2009

Норми харчування дітей у навчальних закладах

Відповідь на запитання

НОРМИ ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ У НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відділ освіти для списання продуктів харчування користується нормами, визначеними в додатку 7 до постанови КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591. Чи можна до додатка 7 застосовувати примітку про те, що продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень?

(Вінницька обл.)

 

Механізм харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах незалежно від їх підпорядкування, типу і форми власності визначає

Порядок організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 р. № 242/329 (далі — Порядок № 242/329).

Згідно з

п. 9 Порядку № 242/239 харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах здійснюється відповідно до норм харчування дітей, затверджених постановою КМУ «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» від 22.11.2004 р. № 1591 (далі — постанова № 1591).

Додатком 7

до постанови № 1591 передбачені норми харчування у загальноосвітніх навчальних закладах для одноразового харчування учнів. Серед приміток, що належать до цього додатка, примітки з розрахунком норм, який ви описуєте у своєму запитанні, немає, тому в цьому випадку його застосовувати не можна.

Зазначена вами примітка належить до дошкільних навчальних закладів для дітей віком до одного року; дошкільних навчальних закладів (крім санаторних) для дітей старше одного року; санаторних дошкільних навчальних закладів (груп); дитячих будинків; загальноосвітніх шкіл-інтернатів; інтернатів у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладів; оздоровчих закладів для учнів (вихованців) навчальних закладів.

Якщо ви маєте у своїй структурі один з наведених закладів, то до такого закладу можна застосовувати визначений вами у запитанні розрахунок норм.

Слід також пам’ятати, що відповідно до п. 2 Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 р. № 265, та п. 9 Порядку № 242/239 відповідальними за виконання норм харчування є засновники (власники) та керівники навчальних закладів.