01.03.2010

Преміювання працівників музичного училища

Відповідь на запитання

ПРЕМІЮВАННЯ ПРАЦІВНИКІВ МУЗИЧНОГО УЧИЛИЩА

 

Тетяна РЯБУХА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Чи можна виплачувати премію працівникам музичного училища в межах фонду заробітної плати, не обмежуючи її граничними розмірами? Чи потрібно вносити зміни стосовно преміювання працівників у необмеженому граничними розмірами в Положення про преміювання, колективний договір та статут училища?

(м. Кіровоград)

 

Премія

— це основний вид додаткової, понад основну заробітну плату, винагороди, яка виплачується працівникам за результатами їх трудової діяльності та виробництва в цілому за показниками та умовами оцінки цих результатів.

Вищі навчальні заклади у своїй діяльності керуються

Законом України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III.

Згідно з

п. 2 ст. 57 цього Закону вищий навчальний заклад відповідно до статуту визначає форму і систему доплат, надбавок, премій та інші умови матеріального стимулювання педагогічним, науково-педагогічним та іншим категоріям працівників вищих навчальних закладів.

Умови оплати праці працівників училищ, а також вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації встановлені

Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Відповідно до

п. 3 Інструкції № 102 установам і закладам освіти надано право вирішувати такі питання в галузі організації та оплати праці, як передбачення у кошторисах установ і закладів витрат на преміювання, надання матеріальної допомоги працівникам установ і закладів освіти, а також на стимулювання творчої праці й педагогічного новаторства керівних і педагогічних працівників, у тому числі навчально-виховних закладів нового типу (гімназій, ліцеїв, коледжів тощо), у розмірах не менше 2 % планового фонду заробітної плати.

Також під час вирішення питань щодо оплати праці працівників освіти слід керуватися

наказом Міністерства освіти і науки України «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Як визначено в

п.п. 5 п. 4 наказу № 557 , керівникам навчальних закладів, установ освіти та наукових установ надано право в межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах доходів і видатків, надавати працівникам матеріальну допомогу, у тому числі на оздоровлення, у сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, крім матеріальної допомоги на поховання; затверджувати порядок і розміри преміювання працівників відповідно до їх особистого внеску в загальні результати роботи в межах коштів на оплату праці.

Згідно з

п. 53 Інструкції № 102 премії, які виплачуються працівникам, максимальними розмірами не обмежуються.

Форми і системи оплати праці,

умови і показники преміювання працівників вищого навчального закладу, порядок установлення надбавок за високі досягнення у праці або на період виконання особливо важливих робіт, а також порядок установлення і скасування підвищених посадових окладів, стипендій, доплат для працівників з суміщення посад, розширення зон обслуговування, виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників визначаються окремим Положенням, яке затверджує керівник вищого навчального закладу. Про це йдеться у п. 6.9 Примірного статуту вищого навчального закладу, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 05.02.2003 р. № 60.

Зазвичай безпосередньо умови преміювання працівників визначаються в окремому Положенні про преміювання, яке є додатком до колективного договору.

Якщо в установі змінюються умови надання премій працівникам, то такі зміни

обов’язково повинні відображатися в Положенні про преміювання.

Як уже зазначалося, премії працівників освіти максимальними розмірами не обмежуються, але водночас слід ураховувати деякі вимоги.

Згідно з

п. 20 Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджених постановою КМУ від 28.02.2002 р. № 228, під час визначення видатків у проектах кошторисів установи повинен забезпечуватися суворий режим економії коштів і матеріальних цінностей.

Крім того, нагадаємо, що бюджетний процес у 2010 році до прийняття Закону про Держбюджет регулюється постановою КМУ «Про заходи щодо організації бюджетного процесу у 2010 році» від 29.12.2009 р. № 1414. Пунктом 9 цієї постанови визначено, що планування видатків, пов’язаних зі стимулюванням працівників, можливо лише в разі забезпечення у повному обсязі бюджетними коштами обов’язкових виплат із заробітної плати працівникам, інших соціальних виплат, у тому числі стипендій, і видатків на проведення розрахунків за комунальні послуги та енергоносії всіх бюджетних установ, що належать до сфери управління відповідних розпорядників.