21.07.2014

Норми витрат етилового спирту на обробку бактерицидних ламп

При визначенні норм витрат етилового спирту для відвідувань та досліджень наш заклад керується вимогами наказу Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про нормативи споживання етилового спирту для установ охорони здоров’я, освіти та соціального забезпечення» від 30.08.91 р. № 245. Через великий потік пацієнтів у кабінеті флюорографії відділу променевої діагностики використовуються бактерицидні лампи. Згідно з експлуатаційними нормами та з метою дотримання норм санепідрежиму необхідна обробка бактерицидної лампи один раз на тиждень етиловим спиртом 70 %. Такі норми в зазначеному наказі не вказані. Чи може наш заклад самостійно розробити і затвердити норми витрат етилового спирту на обробку бактерицидних ламп, керуючись вимогами з експлуатації лампи?

Для того щоб відповісти на це запитання, ми ознайомились з інструкціями щодо застосування бактерицидних ламп різних видів.

І дійсно, більшість із них передбачає таке — «щотижня (під час генерального прибирання) лампа бактерицидного опромінювача з усіх боків протирається від пилу і жирових відкладень стерильною марлевою серветкою (наявність пилу на лампі до 50 % знижує ефективність знезаражування повітря і поверхонь). Для цього необхідно розгорнути серветку в довжину, змочити 70 % спиртом, перекинути один кінець серветки на іншу сторону лампи, охопивши її в кільце. Потім затиснути обидва кінці серветки однією рукою і протерти лампу уздовж».

Але не зрозуміло, чи може заклад самостійно встановити норми обробки бактерицидних ламп спиртом.

Щоб розібратись із цим, звернемось до наказу Міністерства охорони здоров’я СРСР «Про нормативи споживання етилового спирту для установ охорони здоров’я, освіти та соціального забезпечення» від 30.08.91 р. № 245 (далі — наказ № 245).

Зауважимо, що норми витрат етилового спирту для підрозділів лікувально-профілактичних установ та норми витрат етилового спирту на медичні процедури, затверджені цим наказом, є орієнтовними. Норм витрачання спирту етилового на обробку бактерицидних ламп серед них немає.

Згідно з п. 1.2 наказу № 245 Міністерству охорони здоров’я, керівникам обласних і міських органів охорони здоров’я, головних аптечних управлінь та об’єднань, обласних і міських аптечних управлінь наказано розробляти і затверджувати при необхідності нормативи споживання етилового спирту для окремих установ, відділень і кабінетів, а також норми витрати на різні медичні процедури з урахуванням використовуваного обладнання, методик лікування та обсягу роботи.

Як бачимо, чинним законодавством не передбачено розроблення таких норм лікувально-профілактичними закладами самостійно.

Отже, в цьому випадку необхідно письмово звернутись в обласне або міське управління охорони здоров’я з проханням розробити норми витрат спирту етилового на обробку бактерицидних ламп.

Також зазначимо, що керівники установ охорони здоров’я несуть персональну відповідальність за правильність призначення, зберігання, обліку та відпуску етилового спирту і раціональність його використання (п. 1.7 наказу № 245).