17.11.2014

Складання карток-розкладок у будинку-інтернаті


У будинку-інтернаті системи соціального захисту, де перебувають вихованки до 18-ти та після 18-ти років, картки-розкладки страв розроблені за збірником «Харчування дітей» М. І. Снігура, З. Т. Корешкової та відповідають натуральним нормам витрат продуктів харчування, визначеним законодавством.

Під час проведення ревізії було встановлено порушення в частині завищення норм списання продуктів харчування, що не відповідають вимогам «Збірника рецептур страв і кулінарних виробів» за редакцією О. І. Здобнова та В. О. Циганенко.

Просимо дати роз’яснення, якими інструкціями та збірниками потрібно користуватися при розробленні карток-розкладок у будинку-інтернаті? Чи потрібно точно дотримуватись рецептів страв, які подані у збірниках? Чи можемо ми самі розробити власні картки-розкладки?

Дитячий будинок-інтернат у своїй діяльності керується Типовим положенням про дитячий будинок-інтернат, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 02.04.2008 р. № 173 (далі — Положення № 173).

Дитячий будинок-інтернат є соціально-медичною установою для постійного проживання дітей віком від 4 до 18 років з утвореним у разі потреби молодіжним відділенням для молоді віком від 18 до 35 років, що входить як структурний підрозділ до складу будинку-інтернату, з вадами фізичного та/або розумового розвитку та психічними розладами, які потребують стороннього догляду, побутового і медичного обслуговування, освітніх та реабілітаційних послуг (п.п. 1.1 п. 1 Положення № 173). Згідно з п.п. 2.2.2 п. 2 цього Положення вихованці будинку-інтернату забезпечуються відповідно до встановлених норм раціональним харчуванням, у тому числі і дієтичним, з урахуванням вікових груп і стану здоров’я вихованців, що проживають у будинку-інтернаті, у межах натуральних норм харчування.

Під час визначення норм витрачання продуктів харчування у будинках-інтернатах насамперед слід керуватись постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики» від 13.03.2002 р. № 324 (далі — постанова № 324).

Але слід зазначити, що максимальний вік дітей, для яких цією постановою визначені натуральні добові норми харчування в дитячих будинках-інтернатах I — IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей-інвалідів з вадами фізичного та розумового розвитку сфери управління Мінсоцполітики, становить 17 років.

Отже, вважаємо, що для осіб старше 17 років слід керуватись іншою таблицею — натуральними добовими нормами харчування в інтернатних установах для громадян похилого віку та інвалідів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації сфери управління Мінсоцполітики, які також затверджені постановою № 324.

Зауважимо, що згідно з п.п. 1 п. 6 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 р. № 2947-III правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття. В Україні повноліття настає з 18 років.

Отже, особи віком більш ніж 18 років дітьми вже не вважається і мають харчуватись як дорослі.

Таким чином, для розроблення карток-розкладок для підопічних, яким виповнилось 18 років, збірник «Харчування дітей» М. І. Снігура, З.Т. Корешкової вже не підходить.

Для складання карток-розкладок дорослих осіб можна застосовувати, наприклад, «Збірник рецептур страв і кулінарних виробів» за редакцією О. І. Здобнова та В. О. Циганенко, «Збірник рецептур» за редакцією В. С. Ростовського, Н. В. Дібрівської та В. Ф. Пасенко тощо.

Тепер зупинимося на можливості складання карток-розкладок у будинку-інтернаті самостійно, а не за довідниками.

Чинними нормативними документами, які стосуються харчування, не передбачена вимога щодо відповідності наборів продуктів харчування для приготування страв довідникам з дієтичного харчування. Тобто такі довідники мають лише рекомендаційний характер, а не є обов’язковими до виконання. Головне — треба чітко розуміти, що набори продуктів харчування для приготування страв обов’язково мають відповідати нормам, визначеним постановою № 324.

Тому якщо за якихось обставин в установі немає можливості складати картки-розкладки за довідниками з дієтичного харчування, то вважаємо, що можна скласти свої версії наборів продуктів харчування для приготування тих чи інших страв, але вони обов’язково мають відповідати вимогам постанови № 324.