14.04.2015

Установлення дверей

У світлі сьогоднішніх вимог, коли заборонено проводити видатки на капітальний та поточний ремонти, бюджетна установа все ж таки хоче встановити двері та провести видатки за КЕКВ 2240. Як правильно це зробити? Чи можна укласти договір на виконання робіт з виготовлення та установлення дверей і заплатити за роботу за актом виконаних робіт?

Для вирішення цього питання спочатку звернемося до Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженого наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150 (далі — Перелік № 150).

Так, згідно з п.п. 1.2.8.1 п. 1.2 цього Переліку ремонт та заміна окремих віконних та дверних блоків відносяться до поточного ремонту.

Відповідно до пп. 2.8.1 та 2.8.2 п. 2 Переліку № 150 до капітального ремонту належать:

— заміна віконних рам, дверних полотен та підвіконних дощок з фарбуванням та встановленням нових приладів і склінням;

— заміна новими віконних та дверних коробок, рам та косяків з наличниками або перев’язування їх з додаванням нових матеріалів з повним їх забиванням.

Тож, як бачимо, якщо проводиться заміна лише дверного блоку чи разом із дверною коробкою — це ремонті роботи приміщень.

Як визначено у п. 1 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65, припинено проведення ремонту приміщень (крім приміщень, що перебувають в аварійному стані, приміщень навчальних, оздоровчих, санаторно-курортних закладів та реабілітаційних установ, ремонт яких здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду з метою дотримання вимог санітарних норм та норм пожежної безпеки для забезпечення навчально-виховного процесу, оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та реабілітації дітей-інвалідів).

Тож проводити ремонт приміщень за кошти загального фонду кошторису на сьогодні заборонено чинним законодавством, як би вам цього не хотілося.

При цьому нагадаємо, що у примітках до зазначених Заходів передбачено можливість проведення ремонту приміщень за рахунок коштів спеціального фонду бюджету, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Таким чином, встановити нові двері ви можете за рахунок зазначених надходжень до спеціального фонду кошторису.

Якщо виходячи з вимог Переліку № 150 заміна дверей, яку ви плануєте провести, належить до поточного ремонту, то відповідно до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, для планування та оплати таких робіт слід застосувати КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Якщо ж відповідно до Переліку № 150 заміна дверей, яку ви збираєтесь здійснити, належить до капітального ремонту, то необхідно застосовувати КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

Вимоги щодо проведення ремонту за кошти спеціального фонду кошторису такі ж самі, як і за кошти загального фонду кошторису.

Спочатку слід укласти договір на проведення ремонтних робіт. Оплату необхідно провести згідно з актом виконаних робіт. Нагадаємо: у випадках проведення ремонту за бюджетні кошти обов’язково складається «Акт приймання виконаних будівельних робіт» (форма № КБ-2в).