06.07.2015

Педагогічна робота керівних працівників ВНЗ I рівня акредитації

Просимо надати роз’яснення щодо допустимого рівня педагогічного навантаження для таких категорій працівників ВНЗ I — II рівня акредитації:
— начальник відділення;
— завідувач лабораторії та кабінетом; завідувач методичним кабінетом;
— керівник фізичного виховання.
Відповідно до наказу Міносвіти від 31.05.94 р. № 167 завідувач відділення може мати педагогічне навантаження в обсязі 480 годин на рік, а в п. 91 Інструкції № 102 зазначено — 360 годин на рік. Як правильно?

Перш за все підкреслимо: начальник відділення, завідувач лабораторії, а також завідувач методичним кабінетом є керівними працівниками відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Педагогічна робота керівних працівників закладів освіти без обіймання штатної посади в тому самому навчальному закладі, установі в основний робочий час або за його межами згідно з п. 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, не є сумісництвом.

У цьому випадку трудовий договір на виконання зазначеної роботи не укладається. Оплата за години викладацької роботи провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) в порядку, передбаченому, відповідно, для викладачів за тарифікацією.

Пунктом 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, визначено граничний обсяг цієї роботи. Так,

керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку);

інші працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Крім того, педагогічна робота, виконана в тому ж або іншому закладі, установі з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік, також не є сумісництвом. Виконання цієї роботи допускається в робочий час із дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати (директорам музичних шкіл — із дозволу керівника управління культури (за підпорядкованістю закладу), заступникам директорів з навчальної роботи цих шкіл — із дозволу директора).

Таким чином, начальник відділення, завідувач лабораторії та завідувач методичним кабінетом можуть мати педагогічне навантаження в обсязі 360 годин на рік, а керівник фізичного виховання — 480 годин на рік.

Наказ Міносвіти від 31.05.94 р. № 167, про який ідеться у запитанні, не було зареєстровано в Мін’юсті, тому він не має сили нормативно-правового документа.