13.07.2015

Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу

Постанова від 17.06.2015 р. № 413

Відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України Кабінет Міністрів України постановляє:

Установити, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної фіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Коментар редакції

Повідомляємо податківців про прийняття на роботу

Перш ніж перейти безпосередньо до документа, що коментується, давайте з вами пригадаємо, з чого все починалося.

А було це так: з 1 січня 2015 року запрацювала нова вимога, прописана законодавцями в ч. 3 ст. 24 КЗпП. Озвучимо її: роботодавець має право допустити працівника до роботи лише після того, як виконає дві умови:

перша — з працівником буде укладений трудовий договір, оформлений наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу;

друга — роботодавець повідомить податковий орган про прийняття працівника на роботу в порядку, передбаченому Кабміном.

Але виникла проблема: вимога була, а порядку КМУ не було. На допомогу прийшли податківці, запропонувавши до появи порядку вважати повідомленням відображення дати прийняття на роботу у графі 11 таблиці 5 Звіту з ЄСВ (мається на увазі Звіт за ф. № Д4).

І ось Кабмін постановою від 17.06.2015 р. № 413 (далі — постанова № 413), яку ми сьогодні коментуємо, затвердив форму повідомлення податківців про прийняття працівника на роботу та рекомендації про те, як у таких випадках роботодавцям повідомляти ДФСУ.

Але набути чинності «по-людськи» постанові № 413 не судилося. За загальним правилом постанови уряду набувають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування (див. ч. 1 ст. 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» від 27.02.2014 р. № 794-VII).

27 червня 2015 року текст постанови № 413 був опублікований у газеті «Урядовий кур’єр» № 115, однак тільки частково (без додатка до неї, в якому наведена форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу (далі — Повідомлення)). Повністю ж (тобто разом із додатком) постанова № 413 була опублікована лише 3 липня 2015 року в бюлетені «Офіційний вісник України» № 50. То з якої ж дати вважати її такою, що набула чинності? З 27 червня чи з 3 липня 2015 року?

На офіційному сайті ДФСУ у розділі «Нормативні та інформаційні документи» ЗІР значиться, що з 3 липня 2015 року. А ось Мінсоцполітики офіційної думки щодо цього питання ще не сформувало.

З дати набуття чинності постановою № 413 усі роботодавці перед тим, як допустити працівника до роботи, зобов’язані виконати вимоги ч. 3 ст. 24 КЗпП, у тому числі й у частині подання Повідомлення до органів ДФС за місцем свого обліку як платника ЄСВ.

Ви вже, напевно, помітили, що форма Повідомлення дуже нагадує таблицю 5 Звіту з ЄСВ. Отже, труднощів з його заповненням не має бути.

В який спосіб подавати Повідомлення? За вибором роботодавця:

— засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;

— на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

— на паперових носіях, якщо трудові договори укладені не більше ніж з п’ятьма особами.

За скільки днів подавати? Бажано хоча б за день до початку роботи. Чи можна подати таке Повідомлення день у день? Вважаємо, що можна, якщо працівник буде допущений до роботи після подання такого Повідомлення та це буде підтверджено на документальному рівні (наприклад, квитанція про отримання податківцями Повідомлення надійшла о 9:00, а працівник згідно з графіком роботи був допущений до роботи о 17:00). Водночас рекомендуємо уникати таких ситуацій та все ж таки попереджати завчасно.

А якщо взяти та не подати? У цьому випадку роботодавцю «світить» штраф у розмірі однієї мінзарплати ( абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам — адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн. ( ч. 1 ст. 41 КпАП).

Лілія Ушакова, експерт з питань оплати праці