13.07.2015

Щодо виплат випускникам навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Відповідно до Закону України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342) випускники навчальних закладів із числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, забезпечуються за рахунок навчального закладу або відповідної установи у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, одягом і взуттям, а також одноразовою грошовою допомогою в розмірі не менше шести прожиткових мінімумів для осіб відповідного віку.

У ст. 25 та 399 Закону № 2342 мова йде про відшкодування витрат на виплату одноразової грошової допомоги саме при працевлаштуванні, а не просто при випуску. Порядок відшкодування витрат затверджується Кабінетом Міністрів України.

Слід зазначити, що випускники навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особи з їх числа (далі — випускники) після закінчення навчального закладу можуть бути працевлаштовані або продовжувати навчання в інших навчальних закладах.

Відповідно до постанови КМУ «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 05.04.94 р. № 226:

при продовженні навчання випускники забезпечуються за рахунок закладів, які вони закінчили, комплектом нового одягу і взуття на суму не менш як 12 нмдг* (204 грн.) та грошовою допомогою в розмірі не менш як 2,5 нмдг (42,50 грн.). При вступі до навчальних закладів ця категорія осіб зараховується на повне державне забезпечення, і їм виплачується не менше 35 нмдг (595 грн.) для придбання одягу та взуття;

при працевлаштуванні випускникам, що навчалися у навчальних закладах і перебували на повному державному утриманні, після закінчення навчального закладу видається одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання на суму не менше 40 нмдг (тим, що перебували під опікою (піклуванням) — не менше 16 нмдг) та одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів.

* Неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Компенсація витрат на одяг, взуття, м’який інвентар і обладнання, а також одноразова грошова допомога в розмірі 6 прожиткових мінімумів здійснюється до кінця фінансового року навчальним закладом на підставі заяви, копії паспорта та довідки про працевлаштування випускника тощо.

Оскільки порядок надання і виплати одноразової грошової допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, не визначений, виплата одноразової грошової допомоги також може здійснюватись вищезазначеним особам незалежно від їх працевлаштування з таких поважних причин:

1) встановлення інвалідності 1 або 2 групи, внаслідок чого випускник не може працевлаштуватися;

2) якщо випускник — вагітна жінка, мати, яка має дитину у віці до трьох років;

3) у разі проходження строкової служби або військової служби за контрактом у Збройних Силах України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Державної спеціальної служби транспорту, а також рядового і молодшого начальницького складу органів внутрішніх справ та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України;

4) якщо молодий фахівець звернувся за сприянням у працевлаштуванні до державної служби зайнятості і зареєстрований як такий, що шукає роботу.

Також слід звернути увагу на таке. Відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III дитиною вважається особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 28.12.2014 р. № 80-VIII прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць установлено у таких розмірах: з 1 січня 2015 року — 1176 грн., з 1 грудня — 1330 грн., а для основних соціальних і демографічних груп населення, зокрема, дітей віком від 6 до 18 років: з 1 січня 2015 року — 1286 грн., з 1 грудня — 1455 грн.; працездатних осіб: з 1 січня 2015 року — 1218 грн., з 1 грудня — 1378 грн.

Відповідно до Закону України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI особи віком від 16 років, які проживають на території України і за станом здоров’я здатні до активної трудової діяльності, належать до працездатних осіб.

У більшості випадків випускникам навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які після закінчення навчання працевлаштувались, уже виповнилось 18 років. Враховуючи зазначене та з метою упорядкування виплати одноразової грошової допомоги в розмірі 6 прожиткових мінімумів вважаємо, що слід застосовувати прожитковий мінімум для працездатних осіб, тобто з 1 січня 2015 року — 1218 грн., з 1 грудня — 1378 грн.