20.07.2015

Матдопомога директору, який відпрацював менше року

Особу було прийнято на посаду директора обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів у квітні 2014 року. У листопаді цього ж року їй було надано частину щорічної відпустки та виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі окладу згідно з наказом вищої за рівнем організації.
Водночас у колективному договорі зазначено, що працівникам, які відпрацювали у відділенні Фонду менше одного року, допомога на оздоровлення виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
У відділенні Фонду проводиться перевірка. Перевіряючий наполягає на тому, що матеріальна допомога в розмірі окладу також мала бути виплачена з урахуванням вимог колективного договору, тобто пропорційно періоду з моменту призначення на посаду директора. Чи має він рацію?

Умови оплати праці працівників Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) та його територіальних відділень встановлені наказом Мінпраці від 21.02.2011 р. № 63 (далі — наказ № 63).

Згідно з п.п. 2 п. 3 цього наказу директор Фонду і керівники відділень мають право в ме­жах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі, надавати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення під час оформлення щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати працівника. При цьому мають бути враховані положення колективного договору. У разі поділу щорічної відпустки на частини допомога на оздоровлення виплачується працівникові один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки за заявою працівника.

Надання матеріальної допомоги директору Фонду, його заступникам, керівникам відділень та їх заступникам здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці ( п. 4 наказу № 63). При прий­нятті відповідного рішення вища за рівнем організація керується положеннями чинного законодавства, зокрема наказу № 63. Положеннями колективного договору, що не відповідають положенням згаданого наказу, в цьому випадку не керуються.

Таким чином, бухгалтерія відділення Фонду повинна була нарахувати матеріальну допомогу директору в сумі, установленій у наказі вищого за рівнем органу без проведення перерахунку пропорційно періоду з моменту призначення на посаду директора.