15.06.2015

Шпаргалка по РРО для початківців. 2. Хто звільнений від застосування РРО

Практично з будь-якого правила бувають винятки. Ось і Закон про РРО містить виняток — ситуації, коли суб’єкти господарювання (у тому числі і бюджетні установи) можуть обійтися без використання РРО. Перелік цих щасливців наведений у ст. 9 та 10 Закону про РРО.

Ситуація 1. Коли не застосовують РРО і РК

Усі випадки, коли можна обійтися без застосування РРО і РК, наведені у ст. 9 Закону про РРО. Давайте розглянемо, які з них мають відношення до бюджетних установ (див. табл. 3).

Таблиця 3

Коли можна не застосовувати РРО і РК

№ з/п

Випадки, коли не застосовують РРО і РК

Норма Закону про РРО

1

2

3

1

Торгівля продукцією власного виробництва підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, крім підприємств торгівлі та громадського харчування, у разі проведення розрахунків в їх касах з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку

П. 1 ст. 9

Для того щоб бюджетна установа мала право не використовувати РРО на підставі п. 1 ст. 9 Закону про РРО, повинні бути виконані такі умови:

1) вона реалізує продукцію власного виробництва;

2) не є підприємством торгівлі та громадського харчування;

3) проводить розрахунки в касі з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій, підписаних і завірених печаткою у встановленому порядку. Продукцією власного виробництва вважають продукцію, яку підприємство самостійно виготовляє і реалізує в єдиному технологічному процесі з використанням власної або найманої робочої сили.

Таке визначення фіскали дали у своєму роз’ясненні, наведеному в категорії 109.03 Бази знань, розміщеної на офіційному сайті Державної фіскальної служби (далі — ДФС).

2

Продаж квитків на відвідування культурно-спортивних і видовищних закладів

П. 4 ст. 9

У діючій нормативно-правовій базі не існує спеціального переліку закладів, які належать до культурно-спортивних і видовищних. Тому цим пунктом можуть скористатися ті заклади, які продають квитки (абонементи) на свої заходи. Такі заклади при реалізації квитків (інших розрахункових документів) і веденні їх обліку керуються відповідними відомчими нормативними документами.

Наприклад, театрально-видовищні підприємства (театри, цирки, філармонії, концертні організації, професійні творчі колективи, музичні колективи та ансамблі тощо) і культурно-освітні заклади (культурні центри, музеї, художні галереї (виставки), виставкові зали, історико-культурні заповідники, парки культури та відпочинку, клуби, палаци і будинки культури, заклади освіти сфери культури, культурно-інформаційні і культурно-просвітницькі центри тощо) керуються Інструкцією з ведення квиткового господарства в театрально-видовищних підприємствах та культурно-освітніх закладах, затвердженою наказом Мінкультури від 07.07.99 р. № 452.

3

Продаж страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу

П. 11 ст. 9

Зверніть увагу: цим пунктом можуть скористатися ті заклади, які в їдальнях і буфетах продають тільки продукцію власного виробництва і безалкогольні напої. Якщо ж у навчальному закладі продають не лише страви (продукцію) власного виробництва і безалкогольні напої, але й, наприклад, покупні кондитерські вироби, то РРО потрібно застосовувати на загальних підставах.

Зауважимо: в усіх вищезгаданих ситуаціях, коли бюджетні установи не застосовують РРО, треба правильно оприбутковувати готівкові кошти, що надійшли. У цьому випадку установам з урахуванням п.п. 2.6 п. 2 Положення № 637 дозволено оприбутковувати готівку у кінці робочого дня за сукупністю операцій в цілому за робочий день з оформленням касовими документами і відображенням в касовій книзі. При порушенні цієї умови установі загрожує штраф. Який? Загляньте на с. 32 цього номера, і ви дізнаєтеся усі подробиці.

Ситуація 2. Коли можна не застосовувати РРО, але треба використати РК і КОРО

У деяких ситуаціях бюджетні установи можуть обійтися без РРО, але повинні застосовувати РК і КОРО. Основні правила роботи з такими документами визначені в Порядку реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затвердженому наказом Міндоходів від 28.08.2013 р. № 417.

Такі випадки наведені в Переліку № 1336. У цьому документі для більшості видів діяльності встановлено граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій, при якому застосовувати РРО не обов’язково (за умови використання РК і КОРО), — 200 тис. грн. або 75 тис. грн. Якщо ж така межа буде перевищена, то установа зобов’язана проводити розрахунки з використанням РРО.

Давайте розглянемо, які з цих випадків стосуються бюджетних установ (див. табл. 4).

Таблиця 4

Коли дозволено використати РК без застосування РРО

№ з/п

Вид діяльності

Норма Переліку № 1336

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій

1

Продаж страв та безалкогольних напоїв у буфетах вищих навчальних закладів, у їдальнях і буфетах підприємств УТОС та УТОГ

П. 5

200 тис. грн.*

2

Роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села

П. 7

75 тис. грн.**

3

Надання послуг бібліотеками***

П. 13

200 тис. грн.*

4

Медичні послуги, що надаються виїзними бригадами, і медичне обслуговування вдома у замовника

П. 23

200 тис. грн.*

5

Продаж булочних, кондитерських і порційних кулінарних виробів, морозива, безалкогольних напоїв, сувенірів, іграшок і надувних кульок з розносок та ручних візків у театрально-видовищних та спортивних закладах

П. 26

* 200-тисячний граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій застосовують із розрахунку на одного суб’єкта господарської діяльності. ** 75-тисячний граничний розмір річного обороту застосовують із розрахунку на один структурний (відокремлений) підрозділ (пункт продажу товарів / надання послуг). *** Перелік платних послуг, які можуть надаватися закладами культури, заснованими на державній та комунальній формі власності, затверджений постановою КМУ від 12.12.2011 р. № 1271.

Увага! При перевищенні граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій упродовж будь-якого періоду, що становить 12 місяців, бюджетна установа впродовж місяця повинна перейти на облік розрахункових операцій із застосуванням РРО.

Ситуація 3. Надходження доходів, не пов’язаних з реалізацією послуг (продукції)

Багато бюджетних установ отримують готівкові кошти за операції, які не пов’язані з реалізацією товарів і послуг. Це так звані позареалізаційні надходження, визначення яких наведене в п. 1.2 Положення № 637. Бюджетні установи до таких надходжень відносять безоплатне отримання коштів (тобто благодійну допомогу), відшкодування матеріального збитку, повернення невикористаних підзвітних сум тощо.

У цих ситуаціях при отриманні готівкових коштів РРО не застосовують.