22.06.2015

Інформаційна сторінка

Оновлено методику формування Звіту з ЄСВ

Пенсійний фонд України надав опис формату Звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування фіскальним органам (форма № Д4), затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435. Зокрема, надано опис титульного аркуша, таблиць 5 і 6 Звіту з ЄСВ і вимоги щодо їх заповнення.

Опис діє починаючи зі Звіту за травень 2015 року. З ним можна ознайомитися на сайті для працівників бюджетної сфери buhgalter.com.ua у розділі «Довідник».

Витрати на офіційне опублікування: який КЕКВ застосовувати

Офіційне оприлюднення актів органів місцевого самоврядування належить до основної діяльності відповідних місцевих рад. Отже, видатки на офіційне оприлюднення актів органів місцевого самоврядування мають здійснюватись за рахунок та у межах коштів, передбачених у відповідних місцевих бюджетах на утримання органів місцевого самоврядування. Зазначені кошти передбачаються у кошторисі на утримання апарату ради та її виконавчого комітету.

Як роз’яснив Мінфін у листі від 11.03.2015 р. № 31-08020-05-2/8881, видатки на розміщення інформації здійснюються за кодом економічної класифікації видатків бюджету 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)».

Ректором ВНЗ може бути не кожен: унесено зміни до Закону

Верховна Рада Законом України від 14.05.2015 р. № 415-VIII (далі — Закон № 415) внесла зміни до Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII. Відповідно до внесених змін з дати набуття чинності Законом № 415 ректором (і навіть виконувачем обов’язків ректора!) ВНЗ не може бути особа, яка:

1) за рішенням суду визнана недієздатною або дієздатність якої обмежена;

2) має судимість за вчинення злочину, якщо таку судимість не погашено або не знято в установленому законом порядку;

3) за рішенням суду була визнана винною у вчиненні корупційного правопорушення (протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили);

4) відповідно до вироку суду позбавлена права обіймати відповідні посади;

5) піддавалася адміністративному стягненню за корупційне правопорушення (протягом року з дня набрання відповідним рішенням суду законної сили);

6) підпадає під дію ч. 3 ст. 1 Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 р. № 1682-VII;

7) голосувала за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Крім того, з’явилася норма про звільнення виконувачів обов’язків керівників ВНЗ протягом 2 тижнів із дня набуття чинності Законом № 415, якщо вони підпадають під ухвалені нові обмеження.

Закон № 415 набув чинності 11.06.2015 р.

Чи потрібно до Звіту з ЄСВ подавати таблиці, які не містять відомостей

Відповідно до п. 8 розд. ІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435 (далі — Порядок № 435), Звіт страхувальник повинен подавати в повному обсязі. Звіт, складений з порушенням вимог цього Порядку, у тому числі без обов’язкових реквізитів, передбачених п. 6 розд. ІІ, та поданий без усіх необхідних таблиць, не вважається Звітом і вважається таким, що не подавався.

Згідно з п. 2 Порядку № 435 Звіт формується страхувальником або відповідальною особою страхувальника та включає таблиці, наведені у додатках 4 — 7 до цього Порядку.

При формуванні Звіту страхувальником або відповідальною особою страхувальника, визначеними у пп. 1, 2 і 4 розд. III Порядку № 435, зазначається тип форми.

У переліку таблиць Звіту (додатки 4 — 7 до Порядку № 435) на титульному аркуші навпроти таблиць, які не подаються до фіскальних органів, проставляються прочерки — у звітах на паперових носіях або поле залишається незаповненим — в електронній формі.

При цьому таблиці, які не містять відомостей (не заповнюються страхувальником взагалі), до фіскальних органів не подаються.

Таке роз’яснення надано Державною фіскальною службою на офіційному сайті http://sfs.gov.ua.