22.06.2015

Не подали звітність з рентної плати за I квартал: чи правомірно нараховано штраф

Відповідно до змін, унесених до Податкового кодексу України, з 2015 року скоротилася кількість податків та зборів, а саме збір за спеціальне використання води трансформовано в рентну плату за спеціальне використання води. Нової декларації для звітування за I квартал 2015 року не було затверджено, а декларацію за старою формою ми не подали, оскільки такий податок відмінено. Тепер ГФС нам нарахувала штраф за неподання податкової декларації. Чи правомірні дії фіскальної служби та чи є доцільним оскаржувати такий акт?

Дійсно, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII (далі — Закон № 71), який набрав чинності з 01.01.2015 р., збір за спеціальне використання води трансформовано в одну із складових рентної плати — рентну плату за спеціальне використання води.

Згідно з п. 255.12 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-IV (далі — ПКУ) порядок подання декларації, строки сплати рентної плати за спеціальне використання води визначено ст. 257 цього Кодексу. Зазначимо, що порядок сплати та розрахунку, порівняно з 2014 роком, залишився без змін.

Тепер що стосується форми податкової декларації з рентної плати. Згідно з п. 46.6 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

Як визначено у п. 9 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 71, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади протягом трьох місяців від дня набрання чинності цим Законом повинні були прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Але ДФС не впоралась з поставленим завданням та не затвердила нові форми податкової звітності з рентної плати для звітування на I квартал 2015 року.

Тому ДФС у листі від 29.01.2015 р. № 2703/7/99-99-15-04-02-17 рекомендувала до затвердження форми податкової декларації з рентної плати звітувати за формами, затвердженими наказом Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій збору за спеціальне використання води» від 21.12.2012 р. № 1403.

З огляду на це установа повинна була надати за I квартал 2015 року податкову декларацію за старою формою — Податкову декларацію збору за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар’єрної, шахтної, дренажної води. Про це ми нагадували нашим читачам у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 15, с. 32. Граничний строк подання такої декларації за I квартал 2015 року — 12.05.2015 р.

На жаль, штраф за неподання декларації збору за спеціальне використання води був нарахований правомірно, тому оскаржувати цю неприємність немає сенсу. Нагадаємо: за кожне неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено штраф у розмірі 170 грн. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання ( п. 120.1 ПКУ).