29.06.2015

Повноваження об’єднаних громад

Яких делегованих повноважень будуть позбавлені громади, які не об’єдналися? Які повноваження їм залишаться?

Видатки, які на сьогодні здійснюються з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення, визначено ст. 88 та 91 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ). Це видатки, які пов’язані з реалізацією прав та обов’язків органів місцевого самоврядування та мають місцевий характер. Якщо громади не об’єднаються, вони матимуть такі ж повноваження, тобто виконуватимуть виключно самоврядні повноваження.

З таких бюджетів не будуть фінансуватися видатки, які визначаються функціями держави і можуть бути передані на виконання місцевому самоврядуванню з метою забезпечення ефективного їх виконання — це видатки на утримання закладів освіти, культури, охорони здоров’я, соціального захисту та соціального забезпечення, спорту.

Зазначені зміни до БКУ внесено в рамках реалізації реформи міжбюджетних відносин Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.14 р. № 79-VIII з метою стимулювання громад до об’єднання, формування самодостатніх територіальних громад та переходу від триступеневої до двоступеневої бюджетної системи.

Це забезпечить встановлення прямих міжбюджетних відносин державного бюджету з усіма місцевими бюджетами та ліквідацію так званих «матрьошок».