04.05.2015

Чи можна встановити заступнику головлікаря надбавку за складність і напруженість у роботі

Заступник головного лікаря, крім основної роботи, працює за сумісництвом лікарем на 0,5 ставки. Також він працює за фахом в основний робочий час з установленням доплати в розмірі 25 % посадового окладу. Чи можна встановити йому надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі 30 % посадового окладу?

Згідно з п. 4 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43, керівні працівники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної та творчої діяльності).

Таким чином, заступник головного лікаря має право займатися медичною діяльністю за сумісництвом у вільний від основної роботи час. Однак слід пам’ятати, що тривалість такої роботи не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245). Виходячи з цього робота за сумісництвом не може перевищувати 0,5 ставки.

Оплата праці медичних працівників здійснюється згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 3.1.3 цих Умов заступникам керівників закладів охорони здоров’я — лікарям дозволяється проводити в закладах, у штаті яких вони значаться, роботу за фахом у межах робочого часу за основною посадою з виплатою їм доплати до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності. Така робота має бути відображена у відповідних медичних документах (медичних картах стаціонарних і амбулаторних хворих, журналах проведення хірургічного втручання тощо).

Таким чином, заступник головного лікаря може виконувати роботу лікаря в межах робочого часу за основною посадою з виплатою доплати до 25 % посадового окладу лікаря та працювати лікарем за сумісництвом у цьому самому медичному закладі в межах 0,5 ставки (у вільний від роботи за основною посадою час).

Що стосується надбавки за складність і напруженість у роботі, то її встановлюють згідно з п. 4.4 Умов № 308/519. Так, працівникам у межах фонду оплати праці можуть бути встановлені надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу за:

— високі досягнення в праці;

— виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

складність і напруженість у роботі.

Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Кожна з цих надбавок установлюється в межах затвердженого фонду оплати праці в розмірі до 50 % посадового окладу. Загальна сума надбавок, які можуть бути встановлені одному працівнику, не повинна перевищувати 50 % його посадового окладу (наприклад, працівнику можуть бути встановлені надбавка за високі досягнення у праці в розмірі 20 % та надбавка за складність і напруженість у роботі в розмірі 30 %).

Заступник головного лікаря, як і інші працівники, має право на встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі. При цьому нагадаємо: встановлення надбавок і доплат заступникам керівників здійснюється за рішенням вищої організації (п. 1.6 Умов № 308/519).