11.05.2015

Викладач «медичних» дисциплін коледжу — колишній лікар: як це позначиться на розмірі надбавки за вислугу років

Просимо надати роз’яснення щодо обчислення стажу для виплати надбавки за вислугу років викладачам медичного коледжу (ВНЗ I — II рівнів акредитації). Так, викладач має диплом за фахом «Лікувальна справа» і кваліфікацію «лікар». До прийняття на роботу до коледжу він обіймав посади лікаря-терапевта і лікаря-невропатолога в лікувально-профілактичних закладах. Чи можна зарахувати періоди роботи лікарем до стажу для виплати такому працівнику надбавки за вислугу років на підставі абз. 7 п. 2 Порядку № 78?

Ні, не можна. Пояснимо чому.

Умови виплати надбавки за вислугу років регулює Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів та установ освіти, затверджений постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78 (далі — Порядок № 78).

До стажу педагогічної роботи для виплати надбавки за вислугу років зараховують період роботи на посадах, передбачених Переліком посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженим постановою КМУ від 14.06.2000 р. № 963. При цьому включають до стажу і роботу на відповідних посадах у навчальних закладах СРСР (абз. 1 п. 2 Порядку № 78).

Крім того, згідно з абз. 7 п. 2 Порядку № 78 до стажу педагогічної роботи зараховують час роботи викладачів професійно-теоретичної підготовки професійно-технічних навчальних закладів за відповідною професією (спеціальністю) на виробництві та у сфері послуг.

Таким чином, періоди роботи на виробництві та у сфері послуг можна зарахувати до стажу для виплати надбавки за вислугу років лише викладачам професійно-технічних навчальних закладів.

Для викладачів ВНЗ I — II рівнів акредитації такої можливості Порядком № 78 не передбачено.