09.11.2015

Новоприйняті в місяці законодавчого підвищення окладів: місяць — базовий для зарплатної індексації

У вересні 2015 року законодавчо збільшили розмір мінімальної заробітної плати. У цьому самому місяці збільшені посадові оклади всіх працівників установ і закладів бюджетної сфери (оклади за ЄТС). Чи буде цей місяць базовим для працівників, прийнятих на роботу (не за переведенням) у вересні 2015 року? Що робити органам влади та органам місцевого самоврядування, де оклади «підтягнули» до нового розміру мінзарплати тільки тим, у кого вони виявилися менше нової «мінімалки»? Як діяти щодо «новачків» у такому місяці? (м. Харків)

У загальному випадку для індексації заробітної плати «новачків» застосовують спеціальну норму — абз. 3 п. 101 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Нею встановлено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації зарплати новоприйнятих працівників здійснюють з місяця прийняття працівника на роботу. Тому величину приросту індексу визначаємо з урахуванням індексу інфляції місяця прийняття на роботу. Такий підхід застосовують у всіх місяцях, коли не відбувається підвищення посадових окладів на законодавчому рівні.

Водночас слід ураховувати і норму п. 5 Порядку № 1078. Так, у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим ( абз. 1 п. 5 Порядку № 1078).

Якщо в результаті підвищення розмірів мінімальних соцгарантій (мінзарплати) не відбувається збільшення грошового доходу (виплат, що є об’єктами індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078), то базовий місяць не змінюється ( абз. 2 п. 5 Порядку № 1078).

Місяць, в якому збільшується посадовий оклад працівника, завжди є базовим. Тому якщо в результаті законодавчого підвищення мінзарплати відбувається збільшення окладів за посадами в установі, організації, закладі, такий місяць буде базовим як для працівників, які на момент підвищення посадових окладів працюють в установі, так і для працівників, прийнятих на роботу цього місяця.

Отже, вересень 2015 року (місяць законодавчого підвищення окладів) є базовим місяцем і для працюючих, і для «новачків», прийнятих цього місяця:

— для посад усіх тарифних розрядів з окладами за Єдиною тарифною сіткою (окремі галузі бюджетної сфери — підвищено оклади згідно з постановою КМУ «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 16.09.2015 р. № 731);

— для посад, оклади за якими встановлені на рівні «мінімалки» (органи влади та органи місцевого самоврядування — нові розміри мінзарплати згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ).

В інших місяцях (коли не підвищуються посадові оклади працівників на законодавчому рівні) для «новачків» застосовують абз. 3 п. 101 Порядку № 1078. Наприклад, для працівників, прийнятих у жовтні 2015 року, індекс споживчих цін наростаючим підсумком розраховують з місяця прийняття (тобто з урахуванням індексу інфляції жовтня 2015 року). Для визначення права на поточну індексацію в щомісячній таблиці для них орієнтуються на місяць, що передує місяцю прийняття працівника на роботу (у цьому випадку орієнтиром буде вересень 2015 року).