26.10.2015

Щодо відображення у графі «Працювало за трудовими договорами» ф. № 1ДФ кількості працівників, призваних на військову службу під час мобілізації

Чи відображається у графі «Працювало за трудовими договорами» Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ кількість працівників, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період?

Згідно з п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 розд. IV Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, із змінами та доповненнями, особи, які відповідно до цього Кодексу мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені цим Кодексом для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається.

Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4 (далі — Порядок).

Кабінет Міністрів України постановою від 04.03.2015 р. № 105 (далі — постанова № 105) затвердив Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, де визначено механізм виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті за програмою 2501350 «Компенсація підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період».

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку, середня заробітна плата, нарахована та виплачена роботодавцем за рахунок власних джерел працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, зазначається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «101».

При цьому компенсаційні виплати, які виплачуються роботодавцем працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, за рахунок коштів державного бюджету в межах середнього заробітку відповідно до постанови № 105 зазначаються в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ за ознакою доходу «128».

Пунктом 2.1 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 28.09.2005 р. № 286, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 30.11.2005 р. за № 1442/11722, встановлено, що в облікову кількість штатних працівників включаються усі наймані працівники, які уклали письмово трудовий договір (контракт) і виконували постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше, а також власники підприємства, якщо, крім доходу, вони отримували заробітну плату на цьому підприємстві.

Враховуючи викладене вище, в графі «Працювало за трудовими договорами» Податкового розрахунку за ф. № 1ДФ проставляється кількість працівників, які працюють за трудовими договорами (контрактами), окрім тих, які перебували у штаті та були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

За матеріалами, розміщеними на Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі Державної фіскальної служби України(zir.minrd.gov.ua)