07.09.2015

Доплата за ведення військового обліку

Працівник бюджетної установи працює старшим інспектором з кадрів на 1 ставку та за сумісництвом (внутрішній сумісник) — інспектором з кадрів на 0,5 ставки. Наказом керівника старшого інспектора з кадрів призначено відповідальним за ведення військового обліку. Чи має він право на доплату за ведення обліку військовозобов’язаних?

Обов’язок із ведення в установах та організаціях військового обліку військовозобов’язаних і призовників установлено Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII (зі змінами).

Військовий облік призовників та військовозобов’язаних поділяють на персонально-якісний, персонально-первинний і персональний. За місцем роботи чи навчання ведуть персональний облік військовозобов’язаних і призовників. Полягає він в обліку основних відомостей про таких осіб.

Персональний облік призовників і військовозобов’язаних ведеться у порядку, встановленому Положенням про військовий облік військовозобов’язаних і призовників, затвердженим постановою КМУ від 09.06.94 р. № 377 (далі Положення № 377), та Інструкцією з організації ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженою наказом Міноборони від 15.12.2010 р. № 660.

Для ведення військового обліку і бронювання кадрів в установі формується військово-обліковий персонал виходячи з відповідної норми навантаження на одного працівника, установленої Положенням № 377. Посадові оклади для цих працівників установлюють на рівні посадових окладів працівників відділів кадрів.

Однак якщо на обліку в установі перебувають менше 500 військовозобов’язаних і призовників, обов’язки з ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних за установою покладаються на одного з працівників відділу кадрів підприємства. У цьому разі такому працівнику встановлюється доплата за ведення обліку військовозобов’язаних у розмірі до 50 % посадового окладу (п. 14 Положення № 377).

Якщо працівник кадрової служби, на якого покладено обов’язки з ведення військового обліку, крім основної роботи, виконує роботу за сумісництвом (у вільний від основної роботи час), то доплата за ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників нараховується тільки за однією посадою — за якою на працівника покладено обов’язки з ведення такого обліку.

Оскільки з умов запитання випливає, що згідно з наказом керівника відповідальним за ведення військового обліку є старший інспектор, то доплата за ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників та бронювання військовозобов’язаних установлюється від посадового окладу старшого інспектора.