07.09.2015

Оплата праці водія пожежного автомобіля

У місцевій пожежній охороні працюють 4 водії пожежного автомобіля. Один з них пішов у відпустку. Іншому водію встановлено доплату за виконання обов’язків відсутнього працівника у розмірі 50 % посадового окладу. Як потрібно оплатити нічні години, які цей водій відпрацював за відсутнього працівника?

Установлення доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника

Відповідно до вимог ст. 105 КЗпП працівникам, які виконують на тому ж підприємстві, в установі, організації поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткову роботу за іншою професією (посадою) або виконують обов’язки тимчасово відсутнього працівника без звільнення від своєї основної роботи, провадиться доплата за суміщення професій (посад) або за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника.

Згідно з п.п. 1.5.1 Умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій ДСНС України, затверджених наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 10.07.2006 р. № 431 (далі — наказ № 431), працівникам за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників установлюється доплата в розмірі до 50 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

Але пам’ятайте: зазначена доплата не встановлюється керівникам бюджетних установ, закладів та організацій, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій і їх заступникам.

У листі Мінпраці від 19.04.2011 р. № 126/06/186-11 визначено: виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника без звільнення іншого працівника від своїх основних обов’язків — це заміна працівника, відсутнього у зв’язку з хворобою, відпусткою, коли інший працівник поряд зі своєю основною роботою виконує обов’язки тимчасово відсутнього колеги.

Покладання додаткових функцій з виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника оформляється наказом, який має бути погоджений із працівником.

Виконання додаткових обов’язків відбувається протягом робочого дня з урахуванням нормальної тривалості робочого часу, встановленої КЗпП, або тривалості робочого часу, встановленої для даної категорії працівників іншими нормативно-правовими актами України.

При цьому при покладанні на працівника додаткових обов’язків тимчасово відсутнього працівника слід ураховувати його реальні можливості виконання таких обов’язків, а саме: наявну професійну підготовку та фактичну зайнятість при виконанні власної роботи.

У зв’язку з тим що один і той самий працівник не може управляти одночасно двома транспортними засобами, вважаємо, що не слід покладати обов’язки тимчасово відсутнього водія на іншого водія та, відповідно, встановлювати йому доплату.

Так, наприклад, під час масштабної пожежі може виникнути потреба у виїзді відразу всіх 4 пожежних автомобілів, проте можливості такої не буде.

У випадках виробничої необхідності радимо покладати виконання обов’язків тимчасово відсутнього водія на іншого працівника, який має наявну професійну підготовку та фактично зможе виконувати ці обов’язки без звільнення від своїх основних.

Увага! Відповідно до вимог ст. 31 КЗпП власник або уповноважений ним орган не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, отже, тимчасово покласти виконання чужих обов’язків можна лише за згодою працівника.

Якщо відповідного працівника в закладі немає, можна прийняти на роботу тимчасового працівника. Згідно з п. 1 Указу Президії Верховної Ради СРСР «Про умови праці тимчасових робітників і службовців» від 24.09.74 р. № 311-ІХ працівники, прийняті на роботу на строк до чотирьох місяців для заміщення тимчасово відсутніх працівників, за якими зберігається їхнє місце роботи (посада), вважаються тимчасовими, про що їх має бути попереджено при укладенні трудового договору.

Доплата за роботу в нічний час

Відповідно до вимог ст. 108 КЗпП робота у нічний час оплачується у підвищеному розмірі, що встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи у нічний час.

Так, згідно з п.п. 1.5.2 наказу № 431 працівникам закладів і організацій ДСНС України за роботу в нічний час за кожну годину роботи з 22:00 і до 6:00 установлюється доплата в розмірі до 40 % годинної тарифної ставки (посадового окладу).

Увага! Конкретний розмір доплати за роботу в нічний час працівникам закладів і організацій ДСНС України установлюється колективним договором кожного закладу окремо, але він не може бути нижче 20 та вище 40 % годинної тарифної ставки (посадового окладу).

Таким чином, незалежно від того, установлено працівнику доплату за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника чи ні, доплата за роботу у нічний час буде нараховуватись у відсотках до годинної тарифної ставки (посадового окладу) без урахування інших доплат та надбавок.