21.09.2015

Щодо періодичності проведення інвентаризації каси

У Положенні про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженому наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879, визначено випадки, коли проведення інвентаризації є обов’язковим, та строки проведення інвентаризації активів та зобов’язань. Підкажіть, з якою періодичністю у 2015 році бюджетні установи мають проводити інвентаризацію каси? Чи має право установа самостійно встановити періодичність проведення інвентаризації грошових коштів у касі, на реєстраційних та спеціальних реєстраційних рахунках (наприклад, проводити раз на півріччя або раз на квартал)? Чи достатньо для цього строки проведення такої інвентаризації визначити в розпорядчому документі установи?

Відповідно до п. 7 розд. І Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879 (далі — Положення про інвентаризацію), обов’язковим є проведення інвентаризації активів та зобов’язань перед складанням річної фінансової звітності.

У п. 10 розд. І цього Положення передбачено, що інвентаризація активів та зобов’язань перед складанням річної фінансової звітності проводиться до дати балансу в період двох місяців для незавершених капітальних інвестицій, незавершеного виробництва, напівфабрикатів, фінансових інвестицій, грошових коштів, коштів цільового фінансування, зобов’язань у частині невикористаних забезпечень, розрахунків з бюджетом та з відрахувань на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Згідно з п. 6 розд. ІІІ Положення про інвентаризацію, наявність готівки, грошових коштів, цінних паперів, грошових документів (сплачених санаторно-туристичних путівок, поштових марок тощо) і бланків документів суворої звітності встановлюється інвентаризацією та оформляється актом інвентаризації.

Інвентаризація кас на підприємстві проводиться відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637 (далі — Положення про ведення касових операцій).

Інвентаризація коштів на розрахункових, поточних, валютних, реєстраційних та інших рахунках, на акредитивах проводиться шляхом звірки залишків сум за даними бухгалтерського обліку підприємства з даними виписок банку.

У п.п. 4.10 Положення про ведення касових операцій встановлено, що інвентаризація кас проводиться на кожному підприємстві у строки, що встановлені його керівником.

Таким чином, періодичність проведення інвентаризації кас, грошових коштів у касі, на реєстраційних та спеціальних рахунках установа може визначати самостійно у розпорядчому документі з урахуванням вимог п. 10 розд. І Положення про інвентаризацію.