01.08.2016

Встановлюємо оклад заступнику головного лікаря

У комунальному закладі охорони здоров’я заступником головного лікаря з питань епідеміологічного режиму працює лікар-епідеміолог вищої категорії. При призначенні зазначеного працівника на посаду заступника головного лікаря у червні 2013 року йому було встановлено терміном на 3 роки підвищення посадового окладу за кваліфікаційну категорію по лікарській спеціальності згідно з п. 3 п.п. 2.4.1 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519.
У червні 2016 року вийшов трирічний строк підвищення посадового окладу вищезгаданому працівнику. Крім того, у цьому ж місяці, після проходження атестації, заступник головного лікаря отримав сертифікат лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я».
Як установити посадовий оклад заступнику головного лікаря в ситуації, що склалася? Чи застосовується при цьому підвищення посадового окладу за наявність кваліфікаційної категорії «лікар-епідеміолог вищої категорії»?

Відповідь на це запитання слід шукати в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 2.2.1 зазначених Умов заступникам керівників закладів охорони здоров’я посадові оклади встановлюються на 5 — 15 % нижче посадового окладу відповідного керівника (визначеного з урахуванням норм п. 1.5 цих Умов без урахування підвищень за кваліфікаційну категорію, шкідливі і важкі умови праці).

У разі призначення лікаря на посаду заступника керівника з числа лікарів йому протягом трьох років з дня призначення на керівну посаду здійснюється підвищення посадового окладу з лікарської кваліфікаційної спеціальності, яку він мав на момент призначення (п. 3 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519). Після закінчення цього терміну він повинен в обов’язковому порядку пройти атестацію на отримання кваліфікаційної категорії за фахом «Організація і управління охороною здоров’я». Про це говорить п. 10 розд. III Положення про порядок проведення атестації лікарів, затвердженого наказом МОЗ від 19.12.97 р. № 359.

У нашому випадку заступник головного лікаря з питань епідеміологічного режиму на момент призначення на керівну посаду не мав кваліфікаційної категорії за фахом «Організація і управління охороною здоров’я», але мав вищу категорію як лікар-епідеміолог. Тому протягом 3 років з дня призначення лікаря на посаду заступника керівника його посадовий оклад, визначений за п.п. 2.2.1 Умов № 308/519, підвищувався з лікарської кваліфікаційної спеціальності, яку він мав на момент призначення (у нашому випадку за період червень 2013 року — травень 2016 року — у розмірі 44,9 % тарифної ставки працівника 1-го тарифного розряду).

І ось три роки минуло. Заступник головного лікаря з питань епідеміологічного режиму пройшов атестацію і здобув сертифікат лікаря-спеціаліста за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я». То як же бути з посадовим окладом у цій ситуації?

Після отримання кваліфікаційної категорії за фахом «Організація і управління охороною здоров’я» посадовий оклад заступника керівника медичного закладу підвищується згідно з п.п. «а» п. 1 п.п. 2.4.1 Умов № 308/519. Тобто за наявності отриманої кваліфікаційної категорії за вищезазначеним фахом посадовий оклад заступника головного лікаря підвищується відповідно до вказаної норми.

Якщо за результатами атестації кваліфікаційна категорія за спеціальністю «Організація і управління охороною здоров’я» не присвоєна, а лише отримано диплом «лікаря-спеціаліста», то підвищення, передбачене п.п. 2.4.1 Умов № 308/519, не встановлюється.

Отже, після спливу трирічного терміну з дня призначення на керівну посаду посадовий оклад заступнику головного лікаря з питань епідеміологічного режиму встановлюється без підвищення за лікарською кваліфікаційною спеціальністю. З цієї ж дати (беручи до уваги, що «організаційна» категорія не присвоєна) посадовий оклад визначається з урахуванням п.п. 2.2.1 Умов № 308/519 (без урахування норм п. 1.5 цих Умов, оскільки порядок встановлення посадових окладів, передбачений цією нормою, не застосовується для керівників, які не мають кваліфікаційної категорії).