15.08.2016

Надбавки головному бухгалтеру ДЮСШ

Головному бухгалтеру комплексної дитячо-юнацької спортивної школи у березні 2016 року встановлено надбавку за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчальноренувального процесу в розмірі 30 % посадового окладу. Чи можна зазначеному працівнику встановити надбавку за складність та напруженість у роботі? Якщо так, то який граничний розмір такої надбавки? (Хмельницька обл.)

Так, можна. Пояснимо свій висновок. Але спочатку розповімо про кожну з надбавок окремо, а вже після цього приділимо увагу питанню правомірності їх установлення головному бухгалтеру дитячо-юнацької спортивної школи (далі — ДЮСШ).

Надбавка за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу. Відповідно до п. 5 примітки додатка 7 до наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій галузі фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097) зазначена надбавка виплачується керівникам, їх заступникам, фахівцям, службовцям спортивних шкіл усіх типів, навчальних спортивних закладів протягом періоду перебування спортсменів закладу у складі збірних команд України.

Про те, що посада «головний бухгалтер» віднесена до професійної групи «керівники», ідеться у тексті Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 р. № 336. Головний бухгалтер організовує роботу бухгалтерської служби та керує працівниками бухгалтерського обліку установи, закладу, тому ніяких сумнів щодо правомірності встановлення надбавки за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу головному бухгалтеру ДЮСШ як керівному працівнику не виникає.

Надбавка за складність та напруженість у роботі. Така надбавка встановлюється працівникам згідно з абз. 4 п.п. 3 «а» п. 2 наказу № 2097 і в сумі з надбавкою за високі досягнення у праці та надбавкою за виконання особливо важливої роботи може становити не більше 50 % посадового окладу.

Як бачимо, виплату надбавки за складність та напруженість у роботі передбачено іншим пунктом наказу № 2097, тобто це інший вид надбавки. Вона може встановлюватися одночасно з надбавкою за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу і складати 50 % посадового окладу.

Такого самого висновку дійшли і фахівці Мінмолодьспорту в листі від 17.06.2013 р. № 1/1052. Зокрема, працівники Міністерства розтлумачили, що головному бухгалтеру спортивного закладу може бути одночасно встановлено надбавку за складність та напруженість у роботі в розмірі 50 % посадового окладу та надбавку за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу у розмірі 50 % посадового окладу. При цьому загальний розмір зазначених надбавок (у сумі) може становити 100 % посадового окладу.

Отже, головному бухгалтеру ДЮСШ, якому встановлено надбавку за особистий внесок для забезпечення високоякісного навчально-тренувального процесу у розмірі 30 % посадового окладу, цілком правомірно встановити надбавку за складність та напруженість у роботі в розмірі 50 % посадового окладу.