15.08.2016

Оплата праці голові ДЕК за погодинними ставками: чи нараховувати надбавки

Голові державної екзаменаційної комісії училища мистецтв нараховано оплату за прийом державних іспитів на підставі ставки погодинної оплати праці як для професора: 1185 грн. х х 5,04 % = 59,72 грн. Чи необхідно, виходячи з отриманої суми, нараховувати надбавки за вислугу років, за престижність педагогічної праці і за почесне звання «заслужений»? (запитання з електронної пошти редакції: bb@id.factor.ua)

Діюча в галузі освіти система організації оплати праці передбачає оплату праці педагогічних та науково-педагогічних працівників як за посадовими окладами та місячними тарифними ставками, так і за годинними ставками.

Згідно з приміткою 5 до п. 14 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, ставки погодинної оплати праці, передбачені цим пунктом, застосовуються для оплати праці голів та членів державних екзаменаційних комісій у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації. Розміри ставок погодинної оплати праці наведені в додатку 16 до наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Виплату педагогічним та науково-педагогічним працівникам надбавок за вислугу років гарантовано ст. 57 Закону України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII (далі — Закон № 1060). Така надбавка виплачується щомісячно у відсотках до посадового окладу (ставки заробітної плати) залежно від стажу педагогічної роботи у таких розмірах: понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 %. Порядок виплати надбавок за вислугу років педагогічним та науково-педагогічним працівникам навчальних закладів і установ освіти затверджено постановою КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

Важливо! Зважаючи на норму ст. 57 Закону № 1060 щодо виплати надбавки у відсотках від ставки заробітної плати, така надбавка нараховується науково-педагогічним та педагогічним працівникам незалежно від того, за якими ставками (місячними чи годинними) проводиться оплата їхньої праці.

У п.п. 2 «б» п. 4 наказу № 557 передбачено встановлення працівникам надбавок за почесні звання України «заслужений» у розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати).

У спільному листі МОН та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 14.02.2006 р. № 1/9-102 02-5/68 стосовно порядку встановлення педагогічним, науково-педагогічним та іншим працівникам надбавок і доплат, передбачених пп. 2 «б» — «г», 3 «в» та «г» п. 4 наказу № 557, роз’яснюється: розміри зазначених надбавок та доплат установлюються залежно від тижневого (річного) навантаження чи обсягу виконуваної роботи.

Відповідно до п. 1 постанови КМУ «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23.03.2011 р. № 373 (з урахуванням змін, унесених постановою КМУ від 25.03.2014 р. № 88) педагогічним працівникам, зокрема вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, установлюється надбавка у граничному розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Також визначено, що надбавка встановлюється на весь обсяг навчального навантаження, яке виконується працівником.

Висновок: при оплаті праці голів та членів державних екзаменаційних комісій у вищих навчальних закладах I — II рівнів акредитації за ставками погодинної оплати праці працівників усіх галузей економіки за проведення навчальних занять, передбаченими додатком 16 до наказу № 557, провадиться виплата 20-відсоткової надбавки за почесне звання «заслужений», а також надбавки у граничному розмірі 20 % ставки заробітної плати, суми яких визначаються залежно від розміру годинної ставки та обсягу такої педагогічної роботи.