05.12.2016

Дитина народила дитину: чи втрачається право на пільгу з харчування в ДНЗ

У багатодітній родині, в якій троє дітей, одна дитина (незаміжня) народжує в 17 років. Чи є ця сім’я й надалі багатодітною? Чи може така сім’я користуватися пільгою на харчування в дошкільному навчальному закладі іншої дитини?

Питання щодо плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах державної і комунальної форм власності регламентуються Законом України «Про дошкільну освіту» від 11.07.2001 р. № 2628-III, прийнятою на його виконання постановою КМУ «Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних закладів» від 26.08.2002 р. № 1243 та Порядком встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах, який затверджено наказом МОН від 21.11.2002 р. № 667.

Зазначеними постановою і Порядком визначено, що для батьків, які мають трьох і більше дітей (до 18 років), розмір плати зменшується на 50 %.

Статтею 6 Сімейного кодексу України встановлено, що у віці до 18-ти років дитина вважається неповнолітньою.

Виходячи з викладеного, оскільки у наведеному випадку старшій дитині ще не виповнилося 18-ти років, така сім’я продовжує користуватися пільгою з оплати за харчування в дошкільному навчальному закладі.

Одночасно слід зазначити, що з 01.01.2016 р. від плати звільняються не лише батьки дітей, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї за попередній квартал не перевищував рівня забезпечення прожиткового мінімуму (461 грн. у 2016 році), але й батьки дітей та особи, які їх замінюють, із сімей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» від 01.06.2000 р. № 1768-III. Підставою для звільнення є довідка про призначення такої допомоги, видана органами праці та соціального захисту населення (аналогічно звільненню від плати малозабезпечених сімей за утримання учнів у школах-інтернатах).

Законодавством не передбачено ніяких інших умов для зазначених сімей при звільненні від згаданої плати.