05.12.2016

Тренер-викладач ДЮСШ звільняється: як визначити розмір зарплати за відпрацьований час

Тренер-викладач, який працює в обласній дитячо-юнацькій спортивній школі (ДЮСШ) має:
— 9-й тарифний розряд;
— надбавку за спортивне звання «майстер спорту» у розмірі 10 % посадового окладу;
— тижневе навантаження — 28 академічних годин (установлено при тарифікації).
При цьому щоденний графік його роботи такий: понеділок — 3 год; вівторок — 4 год; середа — 3 год; четвер — 6 год; субота — 6 год; неділя — 6 год; вихідний день — п’ятниця.
17.10.2016 р. зазначений працівник звільняється, у зв’язку з чим виникає запитання: як оплатити працю тренера-викладача при звільненні (за період з 01.10.2016 р. по 17.10.2016 р.)?

Перш ніж відповісти на поставлене запитання, нагадаємо, що питання оплати праці тренерів-викладачів дитячо-юнацьких спортивних шкіл (далі — ДЮСШ) врегульовані нормами наказу Мінсім’ямолодьспорту «Про впорядкування умов оплати праці працівників бюджетних установ, закладів та організацій сфери фізичної культури і спорту» від 23.09.2005 р. № 2097 (далі — наказ № 2097)

Згідно з п. 6 додатка 6 до цього наказу для тренерів-викладачів визначено дві форми оплати праці:

1) погодинна (за кількістю годин навчально-тренувальної роботи на тиждень);

2) за розмірами нормативів за підготовку одного вихованця (учня-спортсмена).

Яку саме форму оплати праці встановити тренеру-викладачу, вирішує керівник спортзакладу залежно від умов навчально-тренувального процесу та за згодою самого тренера-викладача.

З запитання читача випливає, що тренеру-викладачу оплата праці проводиться за кількістю годин навчально-тренувальної роботи на тиждень.

Відповідно до п.п. 6.1 додатка 6 до наказу № 2097 місячну заробітну плату при погодинній оплаті праці тренерів-викладачів нараховують згідно з тарифікацією (додаток 20 до наказу № 2097) шляхом множення ставки заробітної плати з урахуванням підвищень, доплат і надбавок на фактичний обсяг навчально-тренувальної роботи за тиждень (фактичне навантаження на тиждень) і ділення цього добутку на встановлену норму годин.

Норму годин навчально-тренувальної роботи тренерів-викладачів ДЮСШ на ставку визначено п. 2 додатка 6 до наказу № 2097, і вона становить 24 академічні години на тиждень (4 академічні години на день при 6-денному режимі роботи).

Місячна заробітна плата встановлюється при тарифікації тренерів-викладачів щорічно на початку навчального року і виплачується щомісяця незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року (п. 7 додатка 6 до наказу № 2097).

І ось, нарешті, ми підійшли до запитання читача: як розрахувати зарплату тренеру-викладачу ДЮСШ за неповністю відпрацьований місяць у разі його звільнення?

Для відповіді на це запитання слід виділити наступні моменти.

По-перше, 24 академічні години — це не норма тривалості робочого часу на тиждень, а нормована частина робочого часу, що є базовою вихідною величиною для подальших розрахунків навантаження та оплати праці.

По-друге, яка б тривалість місяця не була, працівник отримує свою місячну зарплату, встановлену при тарифікації. Тому якщо тренер-викладач відпрацював цілий місяць відповідно до встановленого графіка, розмір його зарплати не змінюється незалежно від того, яка норма робочого часу встановлена законодавством у цьому місяці.

По-третє, для тренерів-викладачів встановлено шестиденний робочий тиждень.

З цього випливає, що при розрахунку зарплати за неповний місяць слід виходити саме з кількості відпрацьованих днів по день звільнення при 6-денному робочому тижні.

Отже, для того щоб визначити розмір заробітної плати тренера-викладача за певну частину місяця, потрібно місячну ставку зарплати з урахуванням підвищень, надбавок, доплат поділити на кількість робочих днів за місяць (за графіком при 6-денці) та помножити цей результат на фактично відпрацьовані дні.

Враховуючи наведене, розрахуємо зарплату тренера-викладача за відпрацьований час за умовами запитання читача:

ЗПвч = (2050 + 205) : 26 х 14 = 1214,23 грн.,

де ЗПвч заробітна плата за відпрацьований час;

2050 грн. — ставка заробітної плати тренера-викладача ДЮСШ відповідно до 9-го тарифного розряду станом на жовтень 2016 року;

205 грн. — надбавка за спортивне звання «майстер спорту» (2050 грн. х 10 %);

26 — кількість робочих днів у жовтні 2016 року при шестиденному робочому графіку (п’ятниця вихідний, 14.10.2016 р. — День захисника України теж припадає на п’ятницю, тому він згідно зі ст. 67 КЗпП переноситься на наступний після святкового день);

14 — кількість фактично відпрацьованих робочих днів (за період з 01.10.2016 р. по 17.10.2016 р.).