05.12.2016

Підвищення окладу «за шкідливість» головбуху тубдиспансеру: чи можливо

Чи є правомірним підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці головному бухгалтеру протитуберкульозного диспансеру?

Відповідь на це запитання слід шукати в Умовах оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Так, згідно з п. 1.4 цих Умов оплата праці працівників здійснюється за фактично відпрацьований час виходячи з посадового окладу (тарифної ставки) з урахуванням підвищень, доплат та надбавок, передбачених чинним законодавством.

Перелік підвищень посадових окладів і порядок їх встановлення визначено у п. 2.4 Умов № 308/519.

Відповідно до ч. 1 п.п. 2.4.5 цього пункту посадові оклади (тарифні ставки) працівників закладів охорони здоров’я та їх структурних підрозділів підвищуються на 25 та 15 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці. Перелік закладів (підрозділів), робота в яких дає право на підвищення посадових окладів (ставок) у зв’язку зі шкідливими та важкими умовами праці, наведено у додатку 3 до Умов № 308/519.

Згідно з п.п. 4.1 цього додатка робота у спеціалізованих закладах* охорони здоров’я та структурних підрозділах закладів, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу, дає право отримувати підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 30 %.

* Про те, що до вищезазначених закладів належить протитуберкульозний диспансер, зазначено у п.п. 1.1 Переліку спеціалізованих закладів охорони здоров’я та структурних підрозділів закладів охорони здоров’я, які здійснюють діагностику туберкульозу та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на туберкульоз, затвердженого наказом МОЗ від 16.07.2009 р. № 514. — Прим. ред.

Крім того, згідно з п.п. 5.1 додатка 3 до Умов № 308/519 робота у спеціалізованих закладах охорони здоров’я та структурних підрозділах закладів, які здійснюють діагностику туберкульозу і надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу, дає право отримувати підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 60 %.

Зауважимо, що про згадані підвищення також йдеться у постанові КМУ «Про деякі заходи щодо підвищення престижності праці медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на туберкульоз» від 16.02.2011 р. № 123.

Саме на виконання цієї постанови у додаток 3 до Умов № 308/519 свого часу було внесено зміни до порядку та умов підвищення посадового окладу у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці у розмірі 30 % та 60 %.

Але повернемося до нашого запитання і визначимося, робота на яких посадах дає право на вищезазначені підвищення (30 % та 60 %) і чи є серед них посада головного бухгалтера.

Так, відповідно до п. 4 додатка 3 до Умов № 308/519 працівники, посади яких затверджені у штаті протитуберкульозного диспансеру, незалежно від найменування посади, мають право на підвищення посадового окладу за шкідливі умови у розмірі 30 %.

Отже, головний бухгалтер як штатний працівник протитуберкульозного диспансеру, має право на підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 30 % посадового окладу.

У свою чергу, право на підвищення посадового окладу «за шкідливість» у розмірі 60 % мають (п.п. 5.1 додатка 3 до Умов № 308/519):

— лікарі незалежно від найменування посад;

— фахівці з базовою та неповною вищою медичною освітою незалежно від найменування посад;

— професіонали з вищою немедичною освітою, що допущені до медичної діяльності;

— молодші медичні сестри у структурних підрозділах протитуберкульозних закладів із високим ступенем ризику інфікування та захворювання на туберкульоз.

Як бачимо, серед вищезазначених категорій наведені переважно медичні працівники, які знаходяться у безпосередньому контакті з хворими на заразну форму туберкульозу. Вони надають медичну допомогу хворим на туберкульоз, працюють із живими збудниками туберкульозу чи матеріалами, що їх містять, здійснюють догляд за хворими. Тобто у таких працівників існує високий ступінь ризику інфікування та захворювання на туберкульоз, тому і відсоток підвищення окладу «за шкідливість» у них більший. Ступінь ризику інфікування на туберкульоз (високий, середній, низький) визначено Стандартом інфекційного контролю за туберкульозом в лікувально-профілактичних закладах, місцях довгострокового перебування людей та проживання хворих на туберкульоз, затвердженим наказом МОЗ від 18.08.2010 р. № 684.

З урахуванням зазначеного можна зробити висновок: головний бухгалтер протитуберкульозного диспансеру не має права на підвищення посадового окладу у розмірі 60 % у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці.

Наприкінці зауважимо, що підвищення «за шкідливість» нараховується на оклад без урахування інших підвищень, доплат та надбавок. Атестацію робочих місць з метою встановлення такого підвищення проводити не потрібно.

Конкретний перелік посад працівників, яким посадові оклади (тарифні ставки) підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником закладу, установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи у шкідливих та важких умовах праці (п. 12 п.п. 2.4.5 Умов № 308/519).