26.12.2016

Щодо перевірки зошитів вчителем початкових класів

Лист від 10.11.2016 р. № 23/12-5366

У зв’язку з тим, що наказом Міністерства освіти і науки України від 19.08.2016 р. № 1009 «Про внесення змін до наказу Міністерства освіти і науки України від 21.08.2013 р. № 1222» внесені зміни щодо орієнтовних вимог до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів початкової школи, яким скасовано фіксацію результатів оцінювання ведення зошитів у окремій колонці Класного журналу, повідомляємо наступне.

Відповідно до Закону України «Про загальну середню освіту» педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу незалежно від підпорядкування, типу і форми власності — час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу.

Педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності в такому співвідношенні до тарифної ставки: класне керівництво — 20 — 25 відсотків, перевірка зошитів — 10 — 20 відсотків тощо.

Одночасно інформуємо, що наказом Міністерства освіти і науки України від 15.04.93 р. № 102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 27 травня 1993 р. за № 56, встановлено, що вчителям I — IV класів загальноосвітніх навчальних закладів та шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань за перевірку зошитів учнів провадиться додаткова оплата в розмірі 15 відсотків ставки заробітної плати. Ця доплата провадиться основному вчителю незалежно від навантаження. Отже, факт перевірки зошитів вчителем підтверджується виставлянням поточних оцінок у зошитах, а не у окремій колонці Класного журналу.

Просимо врахувати зазначені зміни у найкоротший термін та повідомити структурні підрозділи, які підпорядковані Державній аудиторській службі України, а також Міністерство освіти і науки України.

Міністр Л. Гриневич

Коментар фахівця Держпраці

Доплата за перевірку зошитів вчителям початкових класів: орієнтир правомірності оцінки в зошитах

У листі, що коментується, фахівці МОН розглянули питання щодо порядку встановлення доплати за перевірку зошитів вчителям початкових класів загальноосвітніх навчальних закладів (ЗНЗ).

Нагадаємо, що така доплата в розмірі 15 % ставки заробітної плати передбачена вчителям I — IV класів ЗНЗ та шкіл-інтернатів усіх типів і найменувань відповідно до п. 37 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102).

Порядок встановлення доплати за перевірку зошитів вчителям початкових класів передбачено пп. 37 та 38 цієї Інструкції. Аналізуючи ці норми, можна виділити певні особливості встановлення доплати «за зошити».

По-перше, при встановленні такої доплати основним вчителям початкових класів тижневе навантаження не враховується (абз. 1 п. 37 Інструкції № 102).

По-друге, якщо уроки з мов у початкових класах проводить інший вчитель, то зазначену доплату він отримує за фактичну кількість годин у розмірах, передбачених для вчителів початкових класів, з урахуванням кількості учнів. У такому ж порядку оплачується перевірка зошитів вчителям І — ІV класів, котрі проводять індивідуальні заняття на дому, групові та індивідуальні заняття в лікарні або санаторії (абз. 2 п. 37 Інструкції № 102).

По-третє, у 1 — 11 (12) класах ЗНЗ з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку зошитів провадиться у розмірі 50 % відповідних доплат. Зауважимо, що цей порядок оплати застосовується і при поділі класів та груп на підгрупи. При цьому перерахунок розміру доплати у зв’язку зі зміною кількості учнів протягом навчального року не проводять (крім випадків, коли тарифікація педагогічних працівників здійснюється на початок першого та другого півріч) (п. 38 Інструкції № 102).

Також відзначимо, що цю доплату обчислюють на основі ставки заробітної плати вчителя з урахуванням підвищень. А під час її розрахунку інші доплати й надбавки до уваги не беруть.

Ось майже і все, що містить Інструкція № 102 відносно порядку встановлення доплати «за зошити» вчителям I — IV класів ЗНЗ. У зв’язку з цим цілком доцільно виникає запитання: як підтвердити факт перевірки зошитів вчителем? Адже саме він (цей факт) є головним критерієм для встановлення вищезазначеної доплати.

Справа в тому, що з початком нового 2016/2017 навчального року початкова школа має цілу низку нововведень, які застосовуються вже з 1 вересня 2016 року. Зокрема, оцінювання стало конфіденційною інформацією, яка стосується лише вчителя, дитини та її батьків. Тобто навчальні досягнення учнів не повинні озвучуватися на батьківських зборах чи вивішуватися публічно у вигляді різноманітних рейтингів. Також вилучено вимоги та критерії щодо підписання зошитів та щомісячної оцінки за ведення зошитів — МОН відмовилося від радянської традиції регламентації цих питань.

Тобто «оцінювальні» вимоги у початковій школі стали більш демократичними. Саме тому і виникли запитання: як тепер бути з доплатою «за зошити» у початкових класах; на підставі чого відтепер можна трактувати правомірність встановлення відповідної доплати? Відповіді — у листі, що коментується.

Так, фахівці освітнього відомства звернули увагу на наказ МОН від 19.08.2016 р. № 1009, на підставі якого були внесені зміни до Орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти, затверджених наказом МОН від 21.08.2013 р. № 1222 (далі — Вимоги № 1222). Зазначимо, що у попередній редакції саме ці Вимоги містили норму, яка передбачала фіксацію результатів оцінювання ведення зошитів у окремій колонці Класного журналу. Але вищезазначений наказ її скасував.

Тому, за роз’ясненнями фахівців Міносвіти, на сьогодні факт перевірки зошитів вчителем підтверджується виставленням поточних оцінок у зошитах, а раніше діюча норма Вимог № 1222 не застосовується.

Зважаючи на вищенаведене, можна дати пораду вчителям початкових класів: відповідальніше ставитися до виставлення оцінок при перевірці зошитів і не зволікати з такою роботою, адже саме вона є орієнтиром при встановленні відповідної доплати.

Наостанок пропонуємо переглянути приклад розрахунку доплати «за зошити» для вчителя початкових класів.

Приклад. Вчитель I — IV класів має другу кваліфікаційну категорію (10-й тарифний розряд). Йому встановлено тижневе педагогічне навантаження у 2 класі (основний клас з кількістю учнів 21 чоловік) у розмірі 20 годин. Крім того, він веде заняття з іноземної мови у 3 класі обсягом 2 години на тиждень (кількість учнів у підгрупі — 10 чоловік).

1. Доплата за перевірку зошитів в основному класі складає:

2430 грн. х 15 % = 364,50 грн.

2. Доплата за перевірку зошитів з іноземної мови складає:

(2430 : 18 х 2) х 15 % х 50 % = 20,25 грн.,

де 2430 — посадовий оклад відповідно до 10-го тарифного розряду за ЄТС станом на 01.12.2016 р. згідно з постановою КМУ «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 23.11.2016 р. № 840;

18 — норма годин на тиждень на ставку вчителя (тижневе педнавантаження);

2 — тижневе педнавантаження з іноземної мови;

15 % — розмір доплати за перевірку зошитів вчителям початкових класів;

50 % — зменшення розміру доплати «за зошити» за кількість учнів (10 осіб).

Світлана МЕРЕНКОВА, головний бухгалтер — начальник відділу бухгалтерського обліку та фінансово-господарського забезпечення Головного управління Держпраці у Харківській області