15.02.2016

Працівників виведено «поза штат»: чи підвищувати оклади

Вища за рівнем організація своїм розпорядженням доручила бюджетній установі провести скорочення штату в жовтні 2015 року. Причому саме розпорядження доведене до відома бюджетної установи в цьому ж місяці. Тому новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню) уведено в дію в жовтні 2015 року. Працівників, посади яких скорочено, виведено «поза штат» і за два місяці попереджено про звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Чи повинні ми підвищити таким працівникам посадові оклади з 01.12.2015 р. згідно з урядовою постановою № 1013?

Перед бюджетною установою стоїть непросте завдання. Адже одночасно необхідно забезпечити виконання відразу двох приписів і при цьому не порушити норми трудового законодавства. Давайте з ними розберемося.

Адміністрація установи зобов’язана скоротити штат у строки, зазначені у розпорядженні вищого органу. Однак навіть незважаючи на стислі строки для виконання такого припису, усі законодавчі вимоги щодо процедури скорочення штатів мають дотримуватися. Зокрема, роботодавець зобов’язаний повідомити працівників про розірвання з ними трудових відносин на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП (унаслідок скорочення штату) за два місяці до дати звільнення ( ст. 492 КЗпП).

Коли немає двомісячного часового проміжку між датою попередження працівників про подальше звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП і датою введення в дію нового штатного розпису, на практиці діють так. Попереджають працівників, посади яких підлягають скороченню, про їх звільнення по закінченню двох місяців. Одночасно у строки, застережені у розпорядженні вищого органу, уводять в дію новий або змінений штатний розпис, яким уже не передбачені посади, що скорочуються.

У результаті працівники, посади яких скорочені, ще два місяці перебувають у трудових відносинах з роботодавцем. При цьому їх посади не вказані в новому або зміненому штатному розписі. Отже, по суті, такі працівники опиняються «поза штатом».

Підкреслимо: у такому разі працівники, посади яких скорочені, продовжують залишатися у трудових відносинах з роботодавцем протягом двох місяців. Таким чином, упродовж двомісячного строку свого статусу «працівники» вони не втрачають навіть незважаючи на те, що їх посади вже не фігурують у новому (зміненому) штатному розписі. Це означає, що в цей період на них у повному обсязі поширюються усі норми трудового законодавства.

Отже, якщо нормативний припис про підвищення складових зарплати (у випадку, що розглядається, — згідно з постановою КМУ «Про упорядкування структури заробітної плати, особливості проведення індексації та внесення змін до деяких нормативно-правових актів» від 09.12.2015 р. № 1013) припав на згаданий вище двомісячний період, то таким працівникам «поза штатом» також необхідно підвищити посадовий оклад.