№7

Бюджетна бухгалтерія, лютий, 2016/№ 7 Інші номери журналу ›
  • Інформаційна сторінка
  • Щодо внесення в Реєстр неприбуткових установ та організацій бюджетних установ Лист від 02.02.2016 р. № 3325/7/99-99-15-02-02-17
  • На яку суму укласти договір про закупівлю Замовник подав оголошення на проведення процедури відкритих торгів на закупівлю пального та мастильних матеріалів на очікувану вартість 800 тис. грн. Акцептовано пропозицію переможця на суму 700 тис. грн. При цьому установі затверджені кошторисні призначення для здійснення зазначених видатків на 2016 рік на суму всього 400 тис. грн. Як діяти в такому випадку та на яку суму установа повин на була укласти договір (угоду)?
  • Рік новий, а проблема стара: «переліміт» електроенергії Згідно з договором оплата за електроенергію в нашій установі проводиться щомісячно за період з 13-го числа поточного місяця по 13-те число наступного. Ліміти споживання електроенергії встановлюються нами та узгоджуються з електропостачальною організацією щорічно. Ліміти споживання електроенергії на 2016 рік порівняно з 2015 роком у нас сильно змінилися у зв’язку з тим, що у нашої установи з’явилися нові структурні підрозділи. Розрахунок нових лімітів на 2016 рік ми подали до електропостачальної організації на початку грудня 2015 року. Попри це, електропостачальна організація їх не врахувала та за грудень 2015 року (з 13 грудня по 13 січня) виставила рахунок з «перелімітом» і, відповідно, подвійною оплатою за електроенергію. Казначейство відмовляється перераховувати кошти за таким рахунком. Як нам бути в цій ситуації?
  • Непередбачені активи: що це таке та як їх обліковувати Після списання необоротних активів отримані відходи (вторсировина, металобрухт тощо), які не відповідають критеріям визнання запасів. Надалі установа планує продати такі відходи. Чи обов’язково установа повинна оприбутковувати їх на баланс? Якщо так, то за якою вартістю оцінити такі ТМЦ та як їх обліковувати?
  • Глобальна мережа — глобальні можливості Без перебільшення, нині Інтернет став невід’ємною частиною нашого життя. Інтернет — це не просто засіб чи канал зв’язку. Це глобальне загальнодоступне середовище інтелектуальної і культурної взаємодії людства. І попри те, що Всесвітня павутина «затягує», містить безліч сумнівної інформації, вона відкриває неймовірні можливості у сфері надшвидкого обміну даними. Тож без доступу до Глобальної мережі практично неможливо уявити якісну організацію бухгалтерського обліку в установі. Саме через Інтернет бухгалтер може майже миттєво передати чи отримати бухгалтерські документи з інших підрозділів установи, від контрагентів, проводити платежі, подавати фінансову, статистичну і бюджетну звітність, дізнаватися про новини законодавства і спілкуватися з колегами. Більшість бюджетних установ уже не перший рік успішно використовують у своїй роботі можливості Інтернету. Тоді як деякі установи через значну віддаленість від районних, обласних центрів або недостатність коштів і досі лише мріють про таке задоволення. У цій статті розповімо, як правильно запланувати видатки на підключення до мережі Інтернет та як провести ці операції в бухгалтерському обліку.
  • Харчування дітей та матерів у дитячих лікарнях У лікарні перебувають діти віком від народження до 18 років. Як правильно виписувати харчування таким дітям: виходячи з норм, визначених дієтстолами, чи за віком дітей? Ми користуємося наказом МОЗ СРСР «Про поліпшення організації лікувального харчування в пологових будинках (відділеннях) та дитячих лікарнях (відділеннях)» від 10.03.86 р. № 333. Чи існують норми харчування дітей відповідно до їх віку та захворювань? Які нормативні документи діють на сьогодні з цього приводу? Якими нормами харчування треба керуватися для харчування матерів, які здійснюють у лікарнях догляд за хворими дітьми віком до 6 років?
  • Особливості заповнення ЄСВ-звіту за січень 2016 року Наближається час звітувати щодо єдиного соціального внеску за січень 2016 року. Минулий місяць був дуже багатим на новини. Одним з ноу-хау стало значне зменшення розміру ставок ЄСВ, скасування ЄСВ у частині утримань. Природно, у бухгалтерів виникли запитання: як заповнити Звіт № Д4 з урахуванням таких змін. Відповіді на них ви знайдете в цій статті.
  • ЄСВ-звіт: відображаємо сторнування грудневої зарплати У січні 2016 року працівниці установи нарахували зарплату за січень у сумі 1850 грн. (ЄСВ у частині нарахувань — 407 грн.). Крім цього, були нараховані лікарняні за період хвороби з 21 по 31 грудня 2015 року в сумі 723,25 грн. (ЄСВ у частині нарахувань —159,12 грн.), а також відсторновано надміру нараховану зарплату за 9 робочих днів грудня 2015 року через хворобу в сумі 782,61 грн. Також було відсторновано нарахований та утриманий ЄСВ у сумі 284,09 (782,61 грн. х 36,3 %) і 28,17 грн. (782,61 грн. х 3,6 %) відповідно. Як відобразити відсторновані суми зарплати та нарахованого/утриманого ЄСВ за грудень 2015 року у Звіті за формою № Д4?
  • Скорочуємо штат: коли скласти новий штатний розпис У жовтні 2015 року прийнято рішення про скорочення штату бюджетної установи. Працівники, штатні посади яких підлягають скороченню, попереджені про наступне звільнення за два місяці, тобто розірвання трудових договорів із ними було заплановане на грудень 2015 року. Оскільки згідно з розпорядженням органу вищого рівня скорочення штату слід було провести саме у жовтні 2015 року, ми у цьому місяці ввели в дію новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню). Через це з працівниками, посади яких підлягають скороченню, протягом жовтня — грудня 2015 року трудові відносини не припиняли, але фактично їх посади вже не були передбачені новим штатним розписом, тобто такі працівники опинилися поза штатом. Чи необхідно було працівникам, посади яких скорочують, підвищити посадові оклади із грудня 2015 року згідно з урядовою постановою № 1013?
  • Працівників виведено «поза штат»: чи підвищувати оклади Вища за рівнем організація своїм розпорядженням доручила бюджетній установі провести скорочення штату в жовтні 2015 року. Причому саме розпорядження доведене до відома бюджетної установи в цьому ж місяці. Тому новий штатний розпис (без посад, що підлягають скороченню) уведено в дію в жовтні 2015 року. Працівників, посади яких скорочено, виведено «поза штат» і за два місяці попереджено про звільнення на підставі п. 1 ст. 40 КЗпП. Чи повинні ми підвищити таким працівникам посадові оклади з 01.12.2015 р. згідно з урядовою постановою № 1013?
  • Послуги з розподілу природного газу: який КЕКВ застосовувати Бюджетною установою укладено договори постачання та розподілу природного газу. Підкажіть, за яким КЕКВ оплачувати постачання природного газу та послуги з розподілу природного газу?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі