22.02.2016

Інформаційна сторінка

Президент підписав Закон про публічні закупівлі

Президент підписав від 25.12.2015 р. Закон № 922-VIII про публічні закупівлі (законопроект № 3559), яким передбачаються:

— обов’язковість проведення закупівельних процедур через електронну систему. На першому етапі обов’язковість проведення таких процедур буде поширюватися на головних розпорядників коштів і монополістів (з 01.04.2016 р.), на другому (з 01.08.2016 р.) — на всіх замовників;

— запровадження електронного аукціону, який передбачає автоматичну оцінку тендерних пропозицій;

— нові поняття — «авторизований електронний майданчик», «електронна система закупівель», «централізована закупівельна організація», «система хмарних обчислень»;

— замість 5 процедур — 3 (відкриті торги, конкурентний діалог, переговорна процедура);

— зміна термінології, зокрема, замість терміна «державна закупівля» передбачається поняття «публічна закупівля»; замість термінів «конкурс», «документація конкурсних торгів», «пропозиція конкурсних торгів», «комітет з конкурсних торгів» передбачаються поняття «тендер», «тендерна документація», «тендерна пропозиція», «тендерний комітет»;

— об’єднання двох законів про закупівлі — Закон про здійснення державних закупівель та Закон про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності.

Процедури закупівель товарів, робіт і послуг, розпочаті до набрання чинності цим Законом, завершуються відповідно до порядку, що діяв до набрання ним чинності.

Збільшено норми грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни

Кабмін постановою «Про збільшення норм грошових витрат на харчування та медикаменти в закладах охорони здоров’я для ветеранів війни» від 27.01.2016 р. № 34 збільшив норми грошових витрат на обслуговування ветеранів війни в госпіталях, відділеннях, палатах для ветеранів війни у лікувально-профілактичних закладах, встановивши такі їх розміри у розрахунку на одного хворого на день:

на харчування — 55 грн.;

на придбання медикаментів і перев’язувальних засобів — 65 грн., крім спеціалізованих відділень і палат, для яких передбачено вищі норми.

Також у постанові визначено, що зазначені норми встановлюються з коригуванням на індекс споживчих цін (інфляції).

ОТГ організовуватимуть надання соціальних послуг відповідно до Методрекомендацій

Мінсоцполітики наказом від 19.01.2016 р. № 26 затвердило Методичні рекомендації щодо виконання власних (самоврядних) повноважень об’єднаної територіальної громади у сфері соціального захисту населення.

З метою надання якісних послуг населенню територіальної громади у сфері соціальних послуг та організації соціальної роботи у сільській місцевості рекомендують передбачити:

— у штатному розписі виконавчого органу ОТГ посаду фахівця із соціальної роботи та надання соціальних послуг (консультування, інформування, оцінювання потреб мешканців громади у соціальних послугах, організація соціального супроводу, направлення до закладів соціального обслуговування);

— визначення територіальних зон обслуговування населення для фахівців із соціальної роботи (із розрахунку орієнтовно 1 фахівець на 1000 населення сільської місцевості ОТГ).

З метою належного виконання власних (самоврядних) повноважень ОТГ у сфері захисту прав дітей рекомендується передбачати посади спеціалістів з питань захисту прав дітей у штатному розписі виконавчого органу ОТГ (із розрахунку орієнтовно 1 працівник на 2 тисячі дитячого населення) або утворювати структурний підрозділ із захисту прав дітей (якщо дитяче населення перевищує 4 тисячі).

Благодійні внески в готівковій формі приймають без РРО

ГУ ДФС у м. Києві в листі від 16.01.2016 р. № 99/10/10-36-22-07-22 розглянуло питання щодо приймання благодійних внесків у готівковій формі.

Так, Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР (далі — Закон № 265) визначено правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія цього Закону поширюється на всіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

У ст. 2 Закону № 265 визначено, що розрахункова операція — це приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки — оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.

Згідно зі ст. 6 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 р. № 5073-VI благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності.

Таким чином, приймання благодійних внесків у готівковій формі від фізичних осіб може здійснюватись у касі з оформленням прибуткових касових ордерів відповідно до вимог постанови Правління НБУ «Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» від 15.12.2004 р. № 637. Отже, використовувати РРО для приймання таких внесків не потрібно.